Gyvybiškai svarbu „sustabdyti tarptautinės ginklų kontrolės degradaciją“, Ženevoje vykstančioje Konferencijoje dėl nusiginklavimo sakė S. Lavrovas. Jis paragino Vašingtoną atnaujinti derybas dėl branduolinio ginklo platinimo stabdymo ir ginklų uždraudimo kosmose.

„Matome grįžimą prie pavojingų destruktyvių tendencijų, kurį nulemia atgimstantis vienos valstybės agresyvus užsienio politikos egocentrizmas“, – sakė jis.

Vašingtonas pasižymi „augančiu siekiu dominuoti visur ir primesti tarptautinei bendruomenei savo taisykles, kenkiant kitoms valstybėms“, sakė S. Lavrovas.

Laikas „amerikiečių kolegoms grįžti prie tarptautinio, tarpvyriausybinio dialogo“ ir atnaujinti nusiginklavimo susitarimus, „užtikrinančius stabilumą šioje planetoje“, sakė jis.

Rusija ir Amerika, kurios buvo keturis dešimtmečius trukusio Šaltojo karo priešininkės, pernai nutraukė 1987 metais pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, dėl jos žlugimo kaltindamos viena kitą.

Ši sutartis laikyta vienu iš pasaulinio saugumo kertinių akmenų, tad jai iširus padidėjo nuogąstavimai dėl galinčių prasidėti naujų ginklavimosi varžybų.

Be to, Vašingtonas grasina atsisakyti 2010 metų naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties, kai kitais metais baigsis jos terminas.

Pasak S. Lavrovo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė be sąlygų pratęsti naująją START sutartį ir vis dar laukia JAV atsakymo.

Naujoji START sutartis, ribojanti Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių, laikoma paskutine svarbia sutartimi, užtikrinančia, kad šių šalių arsenalai nepasiektų Šaltojo karo piko.

S. Lavrovas taip pat pakartojo, kad daugiau kaip dešimtmetį tęsiantis aklavietei dabar skubiai reikia naujos sutarties, užkertančios kelią ginklų dislokavimui kosmose.

Jo teigimu, Maskva įsitikinusi, kad dar ne per vėlu sustabdyti konfliktą kosmose. Jis paragino pradėti „visapusiškas derybas“ dėl sutarties, kuri neleistų dislokuoti kosmose tam tikros ginkluotės.

Tačiau JAV seniai įrodinėja, kad būtų per sunku tikrinti dislokavimą kosmose, ir mieliau kalba apie agresyvaus elgesio uždraudimą.