Nauji tankai, didžiulės branduolinius užtaisus galinčių nešti raketų sistemos ir apie 16 tūkst. karių pražygiavo šalia Kremliaus, stebint prezidentui Vladimirui Putinui.

Didžiulės žmonių minios susirinko Maskvos centre dalyvauti didžiausiame Pergalės parade nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Šiomis eitynėmis siekiama dar labiau pakurstyti patriotinį užsidegimą ir pagerbti didžiules aukas, kurias šalis sudėjo karo metais.

Karinio parado metu V. Putinas sukritikavo JAV

Sakydamas kalbą karinio Pergalės dienos parado metu Raudonojoje aikštėje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šiuo metu ignoruojami esminiai tarptautinio bendradarbiavimo principai - taip pažerdamas kritikos Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Apie tai informuoja „Associated Press“.

Karinis paradas, parengtas pagal griežtą scenarijų, yra skirtas pažymėti Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare. Pergalės diena - pagrindinė ne religinė šventė Rusijoje.

Savo kalboje V. Putinas teigė, kad „paskutiniais dešimtmečiais vis dažniau ignoruojami esminiai tarptautinio bendradarbiavimo principai, bandant sukurti vienpolį pasaulį“. Ši frazė Rusijoje naudojama kritikuojant JAV ir jos tariamą norą dominuoti pasaulio reikaluose.

Didžiulis paradas

Šiais metais Pergalės paradas buvo iš keturių dalių: istorinių dalinių, pėstininkų kolonų, mechanizuotų paradinių dalinių žygiavimų ir paradinio aviacijos skrydžio.

Iš pradžių marširavo pėstininkų kolonos, įskaitant paradinius Rusijai draugiškų šalių ginkluotųjų pajėgų dalinius. Tada pravažiavo apie 200 karinės technikos vienetų, pradedant Antrojo pasaulinio karo laikų pavyzdžiais ir baigiant perspektyviais modeliais ant „Armata“, „Bumerang“ ir „Kurganec-25“ platformų, taip pat naujausia savaeigė artilerijos sistema „Koalicija-SV“ ir naujausi oro desantininkų ginklai – desanto kovos mašinos BMD-4M ir šarvuotieji transporteriai „Rakuška“.

Newsru.com skelbia, kad parade buvo pademonstruotos įvairios zenitinių raketų paleidimo sistemos, įskaitant paleidimo sistemas S-400, o taip pat ir raketų sistemas „Iskander“, šarvuotąsias transporto priemones „Tigr“, „Tajfun“ ir kitą techniką.

Paskutinis parado etapas – paradinių aviacijos dalinių skrydis. Virš Raudonosios aikštės praskrido 143 lėktuvai ir sraigtasparniai, įskaitant naikintuvus ir bombonešius „Tu-22MZ“, „Tu-95MS“ ir „Tu-160“. Skrydį užbaigs lėktuvai „MiG-29“ ir „Su-25“, mokomieji koviniai lėktuvai „Jak-130“, sraigtasparniai „Mi-28N“, „Mi-35“, „Ansat-U“ ir kitų rūšių Rusijos karinių oro pajėgų technika.

Parade dalyvavo per 16,5 tūkst. karių, įskaitant 10 paradinių dalinių iš Rusijai draugiškų valstybių: Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos, Turkmėnijos, Indijos, Mongolijos, Serbijos ir Kinijos.

Jubiliejinio pergalės parado Maskvoje mastas šiais metais buvo didžiausias per visą Rusijos istoriją pagal karinės technikos kiekį, rašo newsru.com.

Kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, iškilmėse dalyvavo apie 30 užsienio valstybių ir vyriausybių vadovų.


Anksčiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad iškilmėse ketina dalyvauti Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos, Kirgizijos, Tadžikistano ir Turkmėnijos prezidentai.

Iškilmėse dalyvavo Kinijos, Indijos, Pietų Afrikos, Venesuelos, Vietnamo, Kubos, Vokietijos, Čekijos, Slovakijos, Serbijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos, Kipro, Zimbabvės, Mongolijos, Palestinos, Abchazijos ir Pietų Osetijos lyderiai, Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova.

Anot V. Putino padėjėjo Jurijaus Ušakovo, renginiuose ketina lankytis ir kitų šalių oficialūs atstovai, tarp kurių – Italijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai.

Iš viso planuota sulaukti apie 40 užsienio šalių atstovų. J. Ušakovo teigimu, Jungtinei Karalystei (JK) iškilmėse atstovaus Antrojo pasaulinio karo metais britų vyriausybei vadovavusio Winstono Churchillio anūkas.

Pačiame gegužės 9 d. skirtame parade Raudonojoje aikštėje, kaip pranešė D. Peskovas, „dėl įtemptų grafikų“ negalėjo dalyvauti Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Čekijos prezidentas Milošas Zemanas ir Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico.

Pergalės parade dalyvauti atsisakė JAV, Izraelio, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai, JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Švedijos ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas, Norvegijos, Suomijos ir Nyderlandų lyderiai. Visais atvejais atsisakymas vykti į Maskvą grindžiamas nepritarimu Rusijos pozicijai dėl Ukrainos ir įvykdyta Krymo aneksija.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šeštadienį įvyksiantį renginį Maskvoje pavadino cinizmo paradu.

Praėjusią savaitę Japonijos žiniasklaida pranešė, kad šios šalies ministras pirmininkas Shinzo Abe į gegužės 9 d. iškilmes Maskvoje neatvyks, tačiau šiuo atveju priežastis kitokia.

Teigiama, kad toks sprendimas priimtas dėl progreso dėl Pietų Kurilų – Rusijos teritorijos, kurią siekia atgauti Japonija, – nebuvimo.

Į Maskvą žadėjęs atvykti Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas likus gerai savaitei iki gegužės 9-osios pranešė negalėsiąs atvykti dėl šalies „vidaus reikalų“.

Parado repeticija – DELFI fotogalerijoje: