Rusija pradėjo taikyti įvairius metodus, siekdama neleisti naujajam virusui įsitvirtinti šalyje, pavyzdžiui, apribojo skrydžius į Kiniją ir Pietų Korėją bei nutraukė vizų išdavimą Irano ir Kinijos piliečiams, informuoja themoscowtimes.com.

„Šiuo metu įgyvendiname plataus masto priemones, kad mieste visiškai išnaikintume žiurkes, taip pat gaudome laukinius ir benamius gyvūnus“, – Federalinės vartotojų teisių apsaugos ir žmogaus gerovės priežiūros tarnybos Maskvos padalinio vadovę Jeleną Andrejevą citavo valstybinė naujienų agentūra RIA.

Moteris nepagrindė minėtųjų veiksmų, tačiau sakė, jog jie yra koronaviruso plitimo prevencijos plano dalis.

Rusijoje šimtai žmonių atsidūrė karantine, o Maskvoje valdžios pareigūnai surengė reidų prieš potencialius viruso nešiotojus ir naudojo veidų atpažinimo technologiją karantinui užtikrinti.

Naujienas apie gyvūnus skelbiantis Rusijos portalas „Barking News“ benamių šunų ir kačių gaudymą pavadino „kvailu, antimokslišku ir tiesiog žiauriu“.

Jis citavo Maskvoje gyvenantį virusologą Nikolajų Nikitiną, kuris pareiškė, jog nėra įrodymų, kad benamiai šunys ir katės gali užsikrėsti naujuoju koronavirusu ir jį perduoti žmonėms.

Maskvoje paprastai būdavo daug benamių šunų ir kačių, tačiau dabar centrinėje miesto dalyje jų beveik nepamatysi, nebent už jos ribų, ir tai retokai. Tiesa, benamių kačių pasitaiko dažniau.

Valdžios pareigūnų teigimu, Rusijoje gydomi trys šalies piliečiai, kurie užsikrėtė koronavirusu kruiziniame laive prie Japonijos krantų ir galiausiai buvo grąžinti į tėvynę. Oficialiai pateikiamais duomenimis Rusijoje dėl koronaviruso buvo hospitalizuoti du Kinijos piliečiai, bet jie esą pasveiko ir buvo išleisti iš ligoninės.


Kinijoje koronavirusu užsikrėtė per 80 tūkst. žmonių, daugiau nei 2,7 tūkst. mirė, o Rusijoje oficialiai užsikrėtusiųjų yra vos trys asmenys, du iš jų – Kinijos piliečiai, kurie esą stebuklingai pasveiko ir jau išleisti namo. Dar trys užsikrėtę kruiziniame laive „Diamond Princess“ ir iki dešimties asmenų, atsidūrę karantine Tenerifėje bei vienoje Vladivostoko ligoninių.

Net įprastai įtarimais pirmieji linkę dalytis rusų tinklaraštininkai arba Kremliaus režimo kritikai šiomis savaitėmis nutilo, tarsi Rusijoje nieko ypatingo nevyktų.

„Man tai atrodo blogai ir įtartinai. Rusija dar negali kontroliuoti interneto, tačiau man atrodo nerealu, kad nėra koronaviruso atvejų ten, kur daug atvykėlių iš Centrinės Azijos, kur daug bendraujama su kinais, vyksta daug judesio su pačia Kinija“, – teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas ir Rusijos ekspertas Vytis Jurkonis.