„Pietinės ir Vakarinės karinių apygardų daliniai, įvykdę savo užduotis, jau pradėjo krovimą į geležinkelių ir kelių transportą ir šiandien pradės judėti į savo karines įgulas“, – Rusijos naujienų agentūrų paskelbtame komentare sakė Gynybos ministerijos atstovas.

Šie komentarai paskelbti prieš Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą, skirtą sumažinti įtampą dėl Ukrainos.

„Visada sakėme, kad pasibaigus pratyboms,.. kariai grįš į savo nuolatines bazes. Čia nieko naujo. Tai įprastas procesas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Rusija vykdė ir toliau vykdys pratybas visoje Rusijos Federacijos teritorijoje. Tai yra nuolatinis procesas, kaip ir visose pasaulio šalyse. Turime teisę pratybas rengti namuose, toje teritorijoje, kurioje manome, kad tai tinkama; tai su niekuo nediskutuotinas klausimas“, – sakė D. Peskovas.

Ukraina antradienį pareiškė, kad jos bendromis diplomatinėmis pastangomis su Vakarų sąjungininkais pavyko užkirsti kelią Rusijos invazijai, dėl kurios būgštauta pastaruoju metu.

„Mums ir mūsų sąjungininkams pavyko užkirsti kelią bet kokiai tolesnei Rusijos eskalacijai. Jau vasario vidurys, ir jūs matote, kad diplomatija ir toliau veikia“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Tačiau D. Kuleba pabrėžė, kad įtampa prie Ukrainos sienų tebėra didelė ir Rusijai vis dar reikia atitraukti likusias pajėgas.

„Turime taisyklę: netikėkite tuo, ką girdite, tikėkite tuo, ką matote. Kai pamatysime atitraukimą, tikėsime deeskalacija“, – sakė jis.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pirmadienį informavo prezidentą Vladimirą Putiną, kad kai kurios iš šiuo metu vykdomų karinių pratybų bus baigtos artimiausiomis dienomis.

Ši žinia buvo paskelbta tvyrant didelei įtampai tarp Maskvos ir Vakarų dėl stiprių Rusijos pajėgų, sutelktų prie sienų su Ukraina ir galbūt ruošiamų didelio masto įsiveržimui į kaimyninę šalį.

„Dalis šių mokymų artėja prie pabaigos, dalis jų bus baigti artimiausiu laiku“, – per susitikimą su V. Putinu sakė S. Šoigu.

Jis pridūrė, kad dalis nuo gruodžio vykstančių manevrų jau yra užbaigti. „Mokymai vyksta, kažkokia jų dalis jau užbaigta, kažkokia dalis – baigiama“, – aiškino ministras.

Rusijos pajėgos prie sienos su Ukraina

S. Šoigu sakė V. Putinui, kad „didelio masto“ pratybos vyko Rusijos vakarų karinėje apygardoje ir beveik visuose laivynuose – „Barenco, Juodojoje, Baltijos jūrose, Ramiojo vandenyno laivyne“.

Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai perspėja, kad Maskva bet kuriuo metu gali pradėti puolimą.

Vakarų šalims ypač didelį nerimą kelia bendros Rusijos ir Baltarusijos pratybos, vykstančios į šiaurę nuo Ukrainos. Vis dėlto Rusija pirmadienį pasiuntė įtampą mažinančių signalų.

Prieš susitikimą su S. Šoigu V. Putinas susitiko su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Pastarasis pareiškė, kad diplomatinis sprendinys su Vakarais tebėra įmanomas.

S. Šoigu taip pat sakė V. Putinui, kad Rusijos Ramiojo vandenyno laivynas prie šalies krantų Tolimuosiuose Rytuose aptiko numanoma JAV povandeninį laivą.

Ministras sakė, kad šis incidentas, apie kurį Gynybos ministerija pranešė sekmadienį, yra „visiškai nesuprantamas“.

Rusijos pajėgos prie sienos su Ukraina

Baltarusija: per pratybas su Rusija nevykdoma veikla, dėl kurios reikėtų pranešimo ESBO

Baltarusija pirmadienį paneigė per bendras pratybas su Rusija vykdanti karinę veiklą, dėl kurios reikėtų pranešimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), pareiškė Minsko delegacija šioje grupėje.

„Šiandien dar kartą pabrėžiame, kad Baltarusija nevykdo jokios reikšmingos karinės veiklos, apie kurią būtina iš anksto pranešti, taip pat nemano, kad Vienos dokumento mechanizmo taikymas yra pagrįstas“, – per ESBO susitikimą pateiktame pareiškime nurodė delegacija.

„Esame nusivylę, kad mūsų gerbiami kolegos iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos pasirinko šį veiksmų kelią, kuris niekur mūsų neveda“, – pažymėjo delegacijos nariai.

Baltijos šalys anksčiau paprašė sušaukti pagal Vienos dokumentą ESBO susitikimą dėl „nepaprastųjų karinių pajėgų judėjimo“ Baltarusijoje per mokymus „Sąjungos ryžtas“.

Minsko teigimu, per šiuos manevrus, surengtus Vakarų šalims nerimaujant, kad Maskva galimai planuoja įsiveržti į provakarietišką Ukrainą, „nepasiekta riba, kurią peržengus būtinas pranešimas.“

„Tyčinis klaidingas situacijos dėl šių ar kitų karinių pratybų iškraipymas, priešiška, provokuojanti ir kurstanti retorika tik didins nepasitikėjimą ir įtampą, taip pat gali nulemti ir politinę bei karinę eskalaciją“, – pabrėžiama minėtame pareiškime.

Pratybos Baltarusijoje, kurių aktyvioji dalis prasidėjo praėjusią savaitę, tęsis iki vasario 20-osios. Minsko ir jį remiančios Maskvos teigimu, per manevrus tikrinama abiejų kariuomenių greitojo reagavimo pajėgų parengtis.

Mokymuose dalyvauja gausios oro pajėgos, taip pat dislokuota virtinė rusiškų raketų sistemų.

Manevrai vykdomi iškart keliuose Baltarusijos rajonuose: poligonuose netoli Baranovičių, Asipovičių, Bresto, Ašiužos ir Damanovos, taip pat Baranovičių, Lunineco, Lydos ir Mačuliščių aerodromuose bei keliose atvirose vietovėse.

Baltarusių Generalinis štabas pareiškė, kad pasibaigus pratyboms Rusijos kariai paliks šalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)