Šiais metais minimos 20-osios 8 tūkstančių musulmonų berniukų ir vyrų žudymo metinės.

Kinija, Nigerija, Angola ir Venesuela susilaikė, o kitos 10 narių balsavo teigiamai. Balsavimas buvo atidėtas, nes Jungtinė Karalystė ir JAV mėgino įtikinti Rusiją nevetuoti rezoliucijos.

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės parengta rezoliucija „nekonstruktyvi, konfrontacinė ir politiškai motyvuota“.

Hagoje įsikūręs JT karo nusikaltimų tribunolas nusprendė, kad Srebrenicos žudynės buvo genocidas.

Srebrenicos žudynės laikomos vienu kruviniausiu Europos epizodų po Antrojo pasaulinio karo. 1995 metų liepą Bosnijos serbų pajėgos užėmė Srebrenicą. Jie apsupo, žudė ir masinėse kapavietėse palaidojo tūkstančius musulmonų vyrų ir berniukų.

Rusijos atstovas patikino, kad Rusijos balsas nereiškia, kad jie nesupranta Srebrenicos ir kitų aukų skausmo bei kančios. Be to, V. Čiurkino nuomone, tokia rezoliucija sukurs dar didesnę įtampą regione.

Serbija pripažino, kad buvo įvykdytas „žiaurus nusikaltimas“ ir 2010 metais žudynes pasmerkė, tačiau jų nepavadino genocidu. Antradienį Serbija įspėjo, kad rezoliucija tik padidins etninę atskirtį kaimyninėje Bosnijoje.