Pasak Gynybos ministerijos, kompleksas Aleksandro Žemės saloje Prano Juozapo salyne baigtas 97 proc. „Arkties dobilo lapu“ pavadinta karinė bazė nudažyta Rusijos vėliavos spalvomis - raudona, balta ir mėlyna. Jos dydis - 14 000 kvadratinių metrų, praneša agentūra AFP.

Rusija šiuo metu plečia savo karinį buvimą Arktyje. Atnaujintoje Rusijos karinėje doktrinoje šis regionas įvardytas prioritetu. To priežastis - gausūs gamtiniai ištekliai ir strateginė pozicija. Panašią karinę bazę Rusija jau turi piečiau esančioje Kotelno saloje.

Rugpjūtį Maskva rašte Jungtinėms Tautoms (JT) patvirtino savo pretenzijas į išteklių turtingą regioną aplink Šiaurės ašigalį.

Rusija reikalauja išimtinių teisių į 1,2 mln. kvadratinių kilometrų dydžio teritoriją Arktyje. Teritorija, į kurią Rusija reiškia pretenzijas, apima ir Šiaurės ašigalį. Maskvos duomenimis, čia galima išgauti 4,9 mlrd. tonų iškastinio kuro.

Dėl spėjamų naftos ir dujų atsargų teritorines pretenzijas į nuošalų regioną reiškia ir kitos keturios regiono valstybės - JAV, Danija, Norvegija bei Kanada.