Anot ministerijos atstovų, delsimas apsisprendžiant, kada pradėti tiekti humanitarinės pagalbos krovinius į Pietryčių Ukrainą, tapo nepakenčiamas.

„Nuolatinis vis naujų reikalavimų ir priežasčių kėlimas primena patyčias. Nebegalima toliau kentėti savivaliavimą, atvirą melą ir nepasirengimą veikti. Visos priežastys atidėlioti humanitarinės katastrofos rajone esantiems žmonėms skirtos pagalbos tiekimą išnaudotos. Rusija nusprendė imtis veiksmų. Mūsų kolona su humanitariniu kroviniu pajudės Luhansko link“, - teigiama Rusijos Užsienio ministerijos internetinėje svetainėje rugpjūčio 22 d. patalpintame pranešime, rašo russian.rt.com.

„Artėjant rugpjūčio 24 d. minimai Nepriklausomybės dienai, Kijevas, matyt, nusprendė galutinai susidoroti su Luhansku ir Donecku“, - rašoma šiame pranešime.

„Atrodo, dabartiniai Ukrainos vadovai sąmoningai vilkina humanitarinės pagalbos tiekimą tam, kad galiausiai nebebūtų kam ją tiekti“, - teigiama išplatintame pranešime.

„Gali būti, kad tikimasi šių rezultatų pasiekti iki rugpjūčio 26 d. Minske įvyksiančių susitikimų“, - rašo Rusijos Užsienio reikalų ministerija.

Ministerija taip pat pagrasino, kad Maskva imsis veiksmų dėl bet kokių galimų provokacijų prieš tą koloną.

„Perspėjame dėl bet kokių mėginimų sužlugdyti šią išimtinai humanitarinę misiją, kuriai buvo seniai ruošiamasi – visiškai skaidriai ir bendradarbiaujant su Ukraina bei TRKK (Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus Komitetu). Atsakomybė už galimų provokacijų prieš humanitarinę koloną visiškai teks tiem, kas yra pasiruošę toliau aukoti žmonių likimus dėl savo ambicijų ir geopolitinių užmojų, šiurkščiai pažeisdami tarptautinės humanitarinės teisės normas ir principus“, – sakoma pranešime.

Įvažiavo į Ukrainą

Liudininkų teigimu, Rusijos-Ukrainos sieną kirto apie 20 Maskvos humanitarinės pagalbos sunkvežimių. Kolona traukia Luhansko miesto link, skelbia "Reuters".

Įvykio vietoje esančių "Reuters" korespondentų duomenimis, koloną lydi nedidelė grupelė Ukrainos separatistų kovotojų.


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas informuotas, kad humanitarinės pagalbos konvojus juda Luhansko kryptimi.

Tokią informaciją suteikė prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, skelbia „RIA Novosti“. Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Rusija priėmė sprendimą atnaujinti sunkvežimių su humanitarine pagalba kelionę į Ukrainą.

Patikrino 34 sunkvežimius Rusijos pagalbos kolonoje

Rusijos ir Ukrainos muitininkai patikrino krovinius 34 sunkvežimiuose iš didelės humanitarinės pagalbos kolonos, kurią Maskva pasiuntė į konflikto krečiamą rytų Ukrainą, penktadienį pranešė pareigūnai.

„Rusijos ir Ukrainos muitinės pareigūnai kartu patikrino tas mašinas ir jų vežamus krovinius“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos muitinės tarnybos atstovas Rajanas Farukšinas.

Tie 34 sunkvežimiai ir dar 34 mašinos stovi muitinės patikros poste Rusijos teritorijoje ir dar nekirto Ukrainos sienos, pridūrė jis.

Tuo tarpu Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) toliau reikalauja saugumo garantijų savo darbuotojams, kurie lydėtų Rusijos humanitarinės pagalbos koloną rytų Ukrainoje, sakė šios agentūros atstovė Rusijoje, Baltarusijoje ir Moldovoje Viktorija Zotikova.

„Dalis tų sunkvežimių buvo patikrinti ir užplombuoti dar vakar, tačiau jie niekur nevyksta, nes mes laukiame saugumo garantijų“, – sakė ji penktadienį.

Komentuodama ketvirtadienį paskelbtą TRKK pranešimą, jog visos pagalbos siuntos gabenimo sąlygos buvo išpildytos, V.Zotikova pareiškė, kad saugumo garantijos turi būti nuolat patvirtinamos.

„Jeigu saugumo garantijos mums buvo suteiktos užvakar, tai nereiškia, kad jos galioja šiandien ir kad mes esame patenkinti. Iki šiol neturime visiško patvirtinimo, kuris leistų mums pradėti judėti“, – aiškino Raudonojo Kryžiaus atstovė.