Turistai kurį laiką negalės grožėtis garsiosiomis Michelangelo freskomis, bet kitos Vatikano dalys, kaip pavyzdžiui, Bordžijos apartamentai ir neįkainojama religinio meno kolekcija, lankytojams bus prieinami.

Išrinkus naują popiežių, Siksto koplyčia bus vėl atidaryta.

Apaštališkoji konstitucija, kurioje yra išdėstyta konklavų rengimo tvarka, nurodo, kad įsakymą laikinai uždaryti Siksto koplyčią gali duoti tik į "generalines kongregacijas" susirinkę kardinolai, kad galėtų pasiruošti konklavai.

Iš viso konklavoje turi dalyvauti 115 "kardinolų rinkikų" - jaunesnių nei 80 metų kardinolų, kurie rinks naują Bažnyčios vadovą, prieš tai davę tylėjimo ir ištikimybės Bažnyčiai įžadus. Kardinolai prisieks visiškoje paslaptyje laikyti visa, kas bus pasakyta ir padaryta svarstymo ir balsavimo proceso koplyčioje metu.

Konklavos pradžia numatoma kitą savaitę ir Vatikanas išreiškė viltį, kad iki Velykų, kurios šiemet bus švenčiamos kovo 31 dieną, Bažnyčia turės naują vadovą.

Kardinolai gali paskelbti konklavos datą bet kada

Pirmadienį kardinolai pradėjo pasitarimus, kurie gali trukti didžiąją šios savaitės dalį.

Vatikanas antradienį pranešė, kad naująjį popiežių rinksiančios konklavos data gali būti paskelbta ir ne visiems kardinolams susirinkus į Romą, nes penki dalyvauti konklavoje turintys rinkikai dar neatvyko.

„Nustatant konklavos datą visų jų dalyvavimas nėra būtinas“, – kalbėjo Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis), pridurdamas, jog svarbiausia, kad penkiems dar neatvykusiems kardinolams užtektų laiko atvykti į Vatikaną iki slaptų popiežiaus rinkimų pradžios.

Iš 115 kardinolų, kurie rinks Benedikto XVI įpėdinį, 110 jau yra Romoje.

Iki šiol neatvyko Antonios Naguibas iš Egipto, Karlas Lehmannas iš Vokietijos, Jeanas-Baptiste'as Pham Minh Man iš Vietnamo, Kazimierzas Nyczas iš Lenkijos ir Johnas Hon Tongas iš Honkongo.

Kai kurių vėluojančių kardinolų dar tikimasi sulaukti antradienio vakarą arba trečiadienį, tuo tarpu pirmadienį atvykusieji jau prisiekė prieš konklavą prasidėjusių derybų turinį laikyti paslaptyje, sakė F.Lombardi.

Į Vatikaną atvykę kardinolai jau diskutuoja apie tai, „kiek laiko jie turi ruoštis tokiam svarbiam sprendimui“, tačiau konklavos datos skelbti neskuba, sakė jis.

„Kardinolai nori laiko susiskirstyti (į grupes) pagal asmeninius įsitikinimus ir pokalbius, surinkti informaciją ir išklausyti nuomonių“ dėl kandidatų į popiežius, kalbėjo Vatikano atstovas.

Naujuoju popiežiumi gali būti išrinktas bet kuris iš rinkikų. Vatikanas sako, kad norėtų kuo greičiau pradėti pontifiko rinkimus, kad iki Velykų, kurios šiemet švenčiamos kovo 31 dieną, Bažnyčia turėtų naują vadovą.