„Vežimai kelia didelį eismo nelaimių pavojų, šiukšlina; be to, jokioje Europos sostinėje jie neleidžiami, išskyrus (pasivažinėjimus) pramoginiais tikslais“, – naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį sakė draudimą inicijavęs Sofijos miesto tarybos narys Simeonas Slavčevas.

Pagal dabartines taisykles, arklių traukiami vežimai gali važinėti tik sostinės pakraščiuose, tačiau dėl prastos šių apribojimų kontrolės tokių transporto priemonių dažnai galima išvysti ir judriausiose gatvėse sostinės centre.

„Visiškas draudimas važinėti (vežimais) teritorijoje, juosiamoje Sofijos žiedinio kelio, palengvins kontrolę. Taip pat planuojame (iš pažeidėjų) konfiskuoti ne tik vežimus, kuriuos gana lengva pagaminti, bet ir gyvulius“, – pridūrė S. Slavčevas.

Naujieji įstatymai turėjo įsigalioti sausio 1-ąją, kai Bulgarija pradės savo pusmetį truksiantį pirmininkavimą ES. Bulgarija tapo Bendrijos nare 2007-aisiais.

Skurdžiausia ir, pasak nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“, korumpuočiausia ES narė turės surengti daugybę aukšto lygio susitikimų, į kuriuos atvyks svečių iš visų 27 Bendrijos narių.

Tačiau Sofijos savivaldybės tarybos nariai turėjo atidėti minėtą draudimą, niekaip nesusitarę, kur laikyti ir kaip panaudoti iš pažeidėjų konfiskuotus arklius. Tikimasi, kad naujosios taisyklės įsigalios 2018 metų kovo 1-ąją.

„Mums bus galas. Jie atims iš mūsų pragyvenimo šaltinį“, – piktinosi 40-metis Pavelas Slavčevas iš romų apgyvento Fakultetos priemiesčio.

Šis vyras verčiasi savo vežimu, traukiamu septynmetės kumelės Majis, vežiodamas anglis ir medieną, statybines medžiagas ar buitines atliekas.

„Darau tai jau aštuonerius metus, užsidirbu. Jokio kito darbo nėra, ir nesuprantu, kuo jiems trukdome“, – stebėjosi vyras.

Neoficialiais duomenimis, Sofijoje yra apie 400 arklių traukiamų vežimų. Bulgarijos sostinė, kurioje gyvena per 2 mln. žmonių, laikoma viena labiausiai užterštų ES sostinių.