Žurnale rašoma, kad yra dokumentų, rodančių, kad daugiau nei pusė V. Pontos 432 puslapių apimties daktaro disertacijos yra nukopijuota. V. Ponta disertaciją apie Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) parašė rumunų kalba 2003 metais Bukarešto universitete. V. Ponta kaltinimus plagijavimu neigia, teigdamas, kad yra pasirengęs visiems galimiems patikrinimams.

V. Pontos kairiųjų vadovaujama Socialliberalų sąjunga (USL) į valdžią atėjo gegužės mėnesį, kai per balsavimą dėl pasitikėjimo buvo nuversta ankstesnė vyriausybė. Apklausos rodo, kad V. Pontos sąjungą remia apie 50 proc. rinkėjų, todėl ji tikriausiai iškovos pergalę per lapkričio mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus.

Analitikai mano, kad, jei paaiškės, jog V. Pontos disertacija tikrai yra plagiatas, jam teks atsistatydinti, ir USL viduje prasidėjus varžyboms dėl ministro pirmininko posto sąjunga gali iširti.

V. Pontos disertacija 2004 metais buvo išleista knyga bei sudaro 2010 metų knygos apie atsakomybę tarptautinėje humanitarinėje pagrindą. Žurnalas "Nature" rašo, kad stambios visų trijų publikacijų teksto dalys atrodo identiškos arba beveik identiškos Rumunijos teisininkų Dumitru Diaconu ir  Vasile Cretu monografijų dalims. V. Pontos disertacijoje taip pat yra tiesioginių vertimų iš anglų kalba parašytos teisininko Iono Diaconu publikacijos.