Balsavimas parodo susiskaldymą tarp valdančiosios koalicijos ir prezidento likus keturiems mėnesiams iki šalies vadovo rinkimų.

T. Basescu pareiškė neketinąs atsistatydinti ir paneigė žinojęs apie savo brolio reikalus.

Už parlamento iniciatyvą, kurios įgyvendinimas nėra privalomas, balsavo 344 deputatai, 17 susilaikė, ir dvi centro dešinės opozicijos partijos atsisakė dalyvauti balsavime.

Rumunai naują prezidentą rinks lapkričio 2 dieną. Tikimasi, kad ministras pirmininkas Victoras Ponta bus vienas iš kandidatų į prezidentus. Apžvalgininkai prognozuoja jam didžiausius šansus laimėti.

Dvi kadencijas iš eilės nuo 2005 metų išbuvęs T. Basescu nebegalės dalyvauti prezidento rinkimuose.

Šio mėnesio pradžioje Rumunijos teismas nurodė 30-čiai dienų sulaikyti jaunesnįjį prezidento brolį 60-ies Mircea Basesku prokurorams vykdant tyrimą dėl įtarimų, jog jis paėmė kyšį, kad pasinaudojęs savo įtaka teisėjams padėtų sutrumpinti nusikaltėlių vadeivai Sandu Anghelui skirtą laisvės atėmimo bausmę. Prokurorų teigimu, M.Basescu iš S. Anghelo sūnaus pasiųsto tarpininko paėmė 250 tūkst. eurų. S. Anghelas atlieka aštuonerių metų ir devynių mėnesių kalinimo bausmę už pasikėsinimą į savo sūnėno gyvybę 2011 metais.