Protestuotojai siekia, kad būtų atmestas įstatymų pataisų projektas, kuriuo ketinama pertvarkyti Rumunijos teisingumo sistemą ir sumažinti visuomenės pagarbą pelniusios kovos su korupcija agentūros DNA galias.

Kritikai sako, kad siūlomi pokyčiai apsunkins pastangas įveikti korupciją, dėl kurios per pastarąjį dešimtmetį, nuo Rumunijos įstojimo į Europos Sąjungą, neretai priekaištaudavo Briuselis.

Bukarešto centrinėje Pergalės aikštėje tūkstančiai susirinkusiųjų mojavo ES ir Rumunijos vėliavomis, skandavo: „Atsistatydinkit“ ir vadino valdančiąją Socialdemokratų partiją (PSD) „raudonuoju maru“.

„Jie daro viską, kad galėtų legaliai vogti. Jie keičia įstatymus savo naudai, o ne šalies labui, – sakė vienas 36 metų protesto dalyvis, nepanoręs atskleisti savo vardo. – Neverskit mūsų palikti savo šalies.“

Šią savaitę šalies generalinis prokuroras Augustinas Lazaras pareiškė, kad valdančiųjų veiksmai „silpnina prokurorų nepriklausomybę“.

Į Bukarešto gatves išėjo keli tūkstančiai protestuotojų. Dar per 2 tūkst. rumunų dalyvavo demonstracijose vakariniame Timišoaros bei centriniame Sibiu mieste.

PSD grįžo į valdžią pernai gruodį po triuškinamos pergalės rinkimuose, bet nuo to laiko partiją persekiojo nesėkmės.

Vasarį socialdemokratai atsisakė planų pakeisti kovos su korupcija įstatymus, išprovokavusių šalyje didžiausius protestus nuo 1989 metų, kai buvo nuverstas ir galiausiai sušaudytas komunistinis diktatorius Nicolae Ceausescu.