„Kai susiduriame su terorizmu, svarbu, kaip į jį reaguojame“, – sakė B. Obama tradicinėje šeštadieninėje kalboje, transliuotoje per radiją ir internetu.

„Negalime pasiduoti tiems, kas nori mus supriešinti. Negalime reaguoti taip, kad sugriūtų mūsų visuomenės struktūra“, – pridūrė jis, Amerikai ruošiantis minėti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ organizuotų atakų Niujorke ir Vašingtone 15-ąsias metines.

„Vertiname įvairovę, priimame visų talentus, vienodai elgiamės su visais, nepaisant jų rasės, lyties, tautybės ar tikėjimo – štai dalis to, kas daro mūsų šalį didžia. Tai padaro mus atsparius“, – sakė B. Obama.

„Ir jeigu liksime ištikimi savo vertybėms, tai išsaugosime palikimą tų, kuriuos jau praradome, ir mūsų tauta liks stipri bei laisva“, – pabrėžė JAV prezidentas.

B. Obama jau ne vieną sykį pasmerkė D. Trumpo atžarias kalbas apie musulmonus.

Pavyzdžiui, po gruodį vykusių šaudynių Kalifornijos mieste San Bernardine D. Trumpas pasiūlė įvesti laikiną draudimą visiems musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas.

B. Obama kalbėjo likus dviem mėnesiams iki naujo prezidento rinkimų. Juose susikaus nekilnojamojo turto magnatas D. Trumpas ir demokratė Hillary Clinton.

„Al Qaeda“ išpuoliai 2001 metų rugsėjo 11-ąją buvo pirmoji per beveik du šimtmečius užsienio ataka JAV žemyninėje dalyje. Po jos šalyje nebeliko saugumo pojūčio, o Vakarų valstybės įsitraukė į karus, kurie tebesitęsia dar ir šiandien.

Daugiau kaip 2 750 žmonių žuvo, kai du keleiviniai lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius, Niujorko finansinės sėkmės ir pasitikėjimo simbolius. Kitas lėktuvas trenkėsi į Pentagoną, o ketvirtasis sudužo Pensilvanijoje, kai buvę lėktuve žmonės pabandė sutramdyti užpuolikus.

Prisimindamas „vieną iš juodžiausių (dienų) tautos istorijoje“, B. Obama pažymėjo, kad po atakų praėjus 15 metų daug kas pasikeitė.

„Teisingumo sulaukė („al Qaeda“ lyderis) Osama bin Ladenas. Sustiprinome savo vidaus saugumą. Užkirtome kelią išpuoliams. Išgelbėjome gyvybes“, – sakė JAV prezidentas.

Tačiau tuo pačiu „išsivystė terorizmo grėsmė “, sakė jis, užsimindamas apie atakas Bostone, San Bernardine ir Orlande, Floridoje.

„Taigi Afganistane, Irake, Sirijoje ir kitur liksime negailestingi teroristams, tokiems kaip „al Qaeda“ ir ISIL („Islamo valstybė“), – pabrėžė prezidentas. – Sunaikinsime juos. Ir darysime viską, ką galime, kad apsaugotume savo tėvynę.“