37 metų Kizito Mihigo buvo etninis tutsis, išgyvenęs 1994 metų genocidą, per kurį buvo išžudyta daugiau nei 800 tūkst. tutsių ir juos apsaugoti bandžiusių nuosaikiųjų hutų.

Remiantis policijos oficialiu pranešimu, atlikėjas nusižudė.

Tikėtina, kad toks oficialus pranešimas šalyje, kur valdžios pareigūnai dažnai kaltinami susidorojantys su savo kritikais, bus sutiktas skeptiškai.

K. Mihigo daugelis laikė Ruandos didžiausia kultūros ikona ir atsidavusiu kataliku, savo dainose raginusiu sugyti ir atleisti.

2018 metais jam buvo suteikta malonė, tačiau praėjusią savaitę dainininkas vėl buvo suimtas. Pasak pareigūnų, jis bandė pabėgti į kaimyninį Burundį ir prisijungti prie grupuočių, kovojančių prieš Ruandos vyriausybę.

„Policijos kameroje jis praleido tris dienas, kol pareigūnai aiškinosi, kodėl jis neteisėtai kirto sieną ir (tikrino) kyšininkavimo atvejį“, – sakoma policijos atstovo Johno Bosco Kaberos pareiškime.

Pasak pareigūnų, K. Mihigo buvo leista susitikti su šeimos nariais ir jo advokatu. Kol kas nežinoma, ar jis buvo laikomas vienutėje.

Jo šeimos narys atsisakė kalbėti apie šį incidentą. Žinia apie K. Mihigo mirtį daugeliui pasirodė neįtikėtina.

„Per dažnai įslaptintos bylos Ruandoje baigiasi paslaptingomis mirtimis arba dingimais“, – sakė tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Lewisas Madge'as. Jis paragino atlikti tyrimą ir ištirti versiją, kad su K. Mihigo „areštinėje galėjo būti blogai elgiamasi arba jis galėjo būti nužudytas“.

Ruandos tyrimų biuras ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad K. Mihigo pareigūnams perdavė šalies saugumo tarnybos. Jam pareikšti kaltinimai dėl neteisėto Burundžio sienos kirtimo, narystės teroristinėse grupėse ir korupcijos.

K. Mihigo buvo suimtas 2014 metais ir nuteistas už sąmokslą nužudyti P. Kagame ir kitus aukštus šalies vadovus. Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl sąmokslo nuversti vyriausybę ir destabilizuoti padėtį šalyje, susimokius su kitomis grupuotėmis. Jam buvo skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisme atlikėjas pripažino savo kaltę. Teisėjas pareiškė, kad savo kaltės pripažinimu jis palengvino teismo darbą, todėl atsižvelgdamas teismas jam skirs švelnesnę bausmę.

2018 metais P. Kagame jam ir Ruandos opozicijos lyderei Victoire Ingabire suteikė malonę. Tačiau praėjusią savaitę policija pareiškė, kad bandydamas pabėgti iš šalies jis pažeidė prezidentinės malonės sąlygas, todėl malonė jam atšaukta.