Jis yra pasiruošęs surengti referendumą dėl ES, antradienį interviu agentūrai „Reuters“ pareiškė R. T. Erdoganas.

„Kodėl mes turėtume ilgiau laukti?“ - klausė jis. Turkija esą jau 54 metus stovi prie ES vartų, nors daro viską, ko iš jos reikalaujama. Stojimo derybos prasidėjo 2005-aisiais. ES dabar visiškai užsisklendė nuo Turkijos, kritikavo R. T. Erdoganas . „Jei kalbėtume apie islamofobijos mastą, Europoje tapo labai sunku“, - sakė jis.

Didžiojoje Britanijoje taip pat vyko balsavimas dėl narystės ES, kalbėjo R. T. Erdoganas, turėdamas omenyje „Brexit“ referendumą. „Jie dabar saugūs, jie žengia keliu į naują ateitį... Tai galėtų padaryti ir Turkija“, - pabrėžė prezidentas. ES jau ir taip yra ant iširimo slenksčio, dėstė jis, turėdamas omenyje Prancūziją, kur į antrąjį prezidento rinkimų ratą pateko ES priešininkė Marine Le Pen iš kraštutinio dešiniojo „Nacionalinio fronto“. ES, anot R. T. Erdogano, nesuprato, jog jai reikia Turkijos, kad užsitikrintų tolesnį gyvavimą. „Jiems labai sunku priimti musulmonišką šalį, kokia yra Turkija“, - pridūrė jis.

R. T. Erdoganas kritikavo Europos Tarybos sprendimą pradėti formalų procesą prieš vyriausybę Ankaroje dėl ginčytino referendumo dėl konstitucijos pataisų bei veiksmų prieš opoziciją. Šis žingsnis yra politiškai motyvuotas, sakė prezidentas. Ankara jo esą nepripažįsta.

Europos Taryba antradienį balsavo už tai, kad Turkija būtų stebima. Ji stebi žmogaus teisių laikymąsi. Tačiau tai nėra ES institucija. Jai priklauso iš viso 47 valstybės, tarp jų - Turkija ir Rusija.