„Dievo valia įveiksime šį sudėtingą laikotarpį šlovingai ir aukštai iškeltomis galvomis bei įveiksime priešą“, – pareiškė prezidentas, susitikęs su sunitų dvasininkais, skelbiama oficialiame vyriausybės tinklalapyje.

Šis susitikimas įvyko minint musulmonų šventą Ramadano mėnesį.

Augant įtampai regione Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Saudo Arabija pirmadienį pranešė, kad keturi laivai, tarp jų du tanklaiviai, buvo apgadinti per „sabotažo veiksmus“ prie JAE krantų. Iranas pavadino šias atakas „keliančiomis nerimą“ ir paragino jas ištirti.

Gegužės 8-ąją, praėjus lygiai metams po JAV pasitraukimo iš 2015 metų susitarimo, kuriuo mainais į sankcijų sušvelninimą buvo apribotos Teherano branduolinės ambicijos, ir Jungtinių Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui atnaujinus vienašališkas ekonomines sankcijas, Iranas paskelbė stabdantis dalį joje numatytų savo įsipareigojimų.

Irano prezidentas paskelbė, kad jo šalis nebesilaikys kai kurių įsipareigojimų pagal susitarimą – Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) – ir pagrasino žengti dar toliau, jeigu susitarime tebedalyvaujančios šalys, įskaitant Europos Sąjungą, per 60 dienų neužtikrins sankcijų sušvelninimo, turinčio atsverti D. Trumpo atnaujintą puolimą prieš šiitiškos respublikos ekonomiką.

JCPOA atsidūrus pavojuje, karinę dimensiją šiai diplomatinei įtampai pridėjo Vašingtono sprendimas nusiųsti į Vidurio Rytus jūrų desanto operacijų laivą ir raketų „Patriot“ bateriją, taip pat kiek anksčiau priimtas sprendimas dislokuoti ten lėktuvnešį ir bombonešių B-52.

Praėjusį mėnesį Jungtinės Valstijos pripažino Irano elitinę Revoliucinę gvardiją „užsienio teroristine organizacija“; Teheranas, reaguodamas į tai, paskelbė JAV „terorizmą remiančia valstybe“, o regione dislokuotas amerikiečių pajėgas – „teroristinėmis grupuotėmis“.