„Iš visko sprendžiant, prezidento įžūlus ir beprecedentis raginimas Kinijai ir Ukrainai tirti Joe Bideną yra klaidingas ir pasibaisėtinas“, – per „Twitter“ parašė M. Romney, 2012 metais tapęs Respublikonų partijos kandidatu į prezidentus. Dabar jis yra vienas atviriausiai D. Trumpo politiką kritikuojančių respublikonų.

„Kai vieninteliu Amerikos piliečiu, prezidento Trumpo pasiūlomu tirti Kinijai, tampa jo politinis oponentas, vykstant demokratų [kandidato] skyrimo procesui, tik lengvatikis galėtų teigti, jog tai yra kažkas kita, o ne politiškai motyvuota“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį D. Trumpas atvirai paragino Kiniją, taip pat Ukrainą, imtis tyrimų dėl J. Bideno, galinčio tapti jo varžovu per 2020 metų prezidento rinkimus.

Atstovų Rūmai praeito mėnesio pabaigoje pradėjo apkaltos tyrimą prieš D. Trumpą, paaiškėjus, kad prezidentas, liepą kalbėdamasis telefonu su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, galimai spaudė jį pradėti tyrimą dėl J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), turėjusio šioje šalyje verslo reikalų.

Jungtinių Valstijų įstatymai draudžia savo piliečiams prašyti pagalbos iš užsienio per šalyje vykstančius rinkimus, net jeigu už tai nebūtų siūloma jokia paskata.