Šalies vyriausybė paskelbė ekologinę krizę, o Prancūzija pažadėjo atsiųsti pagalbos iš jai priklausančios arčiausiai Mauricijaus esančios Reunjono salos, informavo cbsnews.com.

Palydovų nuotraukose matyti, kaip žaliai melsvuose vandenyse plinta tamsi dėmė. Anot Indijos vandenyno salos šalies vyriausybės, besiliejančių degalų dėmė pastebėta prie ekologiškai „labai svarbių“ rajonų.

„Kai biologinei įvairovei gresia pavojus, būtina skubiai imtis veiksmų“, – šeštadienį tviteryje parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Žalieji ir savanoriai išgabeno sausumos vėžlių jauniklius ir retus augalus iš arti nelaimės vietose esančios Keteros salos į didžiausią salą, nes bijota, kad prastėjant orams, Japonijai priklausantis laivas gali lūžti per įtrūkusį korpusą.

Sekmadienį išpublikuotame Reunjono salos pranešime nurodoma, kad karinis lėktuvas pristatys Mauricijui taršos kontrolės įrangos ir kad į salų valstybę išplauks karinis laivas su papildomomis medžiagomis.

Mauricijaus gyventojai ir aplinkosaugininkai svarstė, kodėl Nacionalinė pakrančių sargyba negavo jokių nelaimės signalų, nors laivas užplaukė ant seklumos dar liepos 25 d. Laivas priklauso Japonijos bendrovėms „Okiyo Maritime Corporation“ ir „Nagashiki Shipping Co. Ltd.“

Pasak Mauricijaus gyvūnijos ir augalijos fondo atstovo Jeano Hugueso Gardenne, tai – pirmas atvejis, kai prie šalies liejasi nafta ir dyzelinas. Jo teigimu, gyventojai stebėjo ant seklumos užplaukusį ir pakrypusį laivą, kai atvyko gelbėtojai, niekas nesitikėjo, kad vandenyno bangos pramuš korpusą.

Buvusio organizacijos „Greenpeace“ stratego, aplinkosaugos eksperto Sunilu Dowarkasingo, kuris dalyvavo valant išsiliejusius degalus, teigimu, niekada nebus įmanoma atsigauti po padarytos žalos, tiesiog bandoma sušvelninti padarinius.

Prieš kelias dienas laivo korpuse pastebėti įtrūkimai, tada staigiai evakavo gelbėtojų komandą. Surinkti besiliejantiems degalams pastatė apie 400 plūduriuojančių užtvarų, tačiau jų per mažai.

Ministras pirmininkas Pravindas Jugnauthas teigė, kad išsipylę degalai kelia pavojų 1,3mln. gyventojų turinčiai šaliai, kuri yra stipriai priklausoma nuo turizmo ir smarkiai paveikta koronaviruso pandemijos padarinių. „Mūsų šalis neturi įgūdžių ir žinių įstrigusiems laivams nutraukti nuo seklumos“, – pabrėžė premjeras ir pridūrė, kad dėl nepalankių oro sąlygų praėjusį savaitgalį nebuvo įmanoma imtis veiksmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)