R. Mugabe pasakė, kad gėjai yra „blogesni už kiaules ir šunis“ ir įspėjo jo šalyje gyvenančius homoseksualus: „Mes jus griežtai nubausime.“

Šiuos komentarus jis išsakė Zimbabvei ruošiantis ateinančiais metais balsuoti už naują konstituciją, į kurią gali būti įtraukta šalyje gyvenančių homoseksualų teisinė apsauga. Šiuo metu už santykius su tos pačios lyties atstovu gresia kalėjimas.

Didžioji Britanija jau nutraukė 19 mln. svarų (apytikriai 76 mln. Lt) finansinę paramą Malaviui, kai šioje šalyje dviem homoseksualiems vyrams buvo skirta 14 metų sunkiųjų darbų bausmė. Vėliau jie buvo atleisti nuo bausmės.

D. Cameronas idėją susieti finansavimą ir žmogaus teisių klausimą iškėlė baigiantis Tautų sandraugos vadovų susitikimui spalio mėn.
Afrikos reikalų ministras Henry Bellinghamas neseniai lankydamasis Malavyje pasakė, kad Didžioji Britanija nesiekia priversti tokių šalių kaip Uganda, Botsvana, Malavis, Zimbabvė ir Gana priimti gėjus ginančių įstatymų.

„Jungtinė Karalystė visada gerbs vietos tradicijas. D. Cameronas niekada nesakė, kad mes susiesime paramą su gėjų teisėmis, – pasakė jis. – Jis tik pasakė, kad šalyse, kuriose mes vykdome didelio masto programas, mes turime teisę kreiptis į šių šalių vyriausybes ir paraginti jas nepažeisti mažumų (religinių mažumų, neįgaliųjų ar homoseksualų) teisių.“

87 m. R. Mugabe pasakė, kad ši idėja yra kvaila, o homoseksualumas neatitinka afrikietiškų ir krikščioniškų vertybių. Toks jo požiūris palaikomas ir namuose, ir kitose Afrikos šalyse, kur homoseksualumas yra uždrausta tema, o daugiausiai balsų surenka tie kandidatai, kurie atvirai pasisako prieš gėjus.

„Padėtis pablogėja ir tampa šėtoniška, kai premjerai, tokie kaip D. Cameronas, pareiškia, jog šalys, pageidaujančios Britanijos pagalbos, turėtų priimti homoseksualumą“, – pasakė jis.