Tokie rezultatai atveria kelią stipresnei vyriausybei vadovaujant ministrui pirmininkui A. Costai, šaliai bandant sustiprinti nuo turizmo priklausomą ekonomiką, kuri smarkiai nukentėjo per pandemiją.

Portugalijai labai svarbu turėti stabilią vyriausybę, kad ji maksimaliai išnaudotų 16,6 mlrd. eurų iš Europos Sąjungos ekonomikos atkūrimo fondo, kuriuos ji turi gauti iki 2026 metų.

60-metis A. Costa nuo 2015-ųjų rėmėsi dviejų kraštutinių kairiųjų partijų parama savo vyriausybėms.

Valdantieji socialistai surinko 41,7 proc, balsų ir turės 117 mandatų 230 vietų parlamente. Darbą baigiančioje asamblėjoje jie turėjo 108 atstovus.

Nepaisant prognozių, kad kova bus įtempta, pagrindinė opozicinė centro dešinioji Socialdemokratų partija (PSD) gavo 27,8 proc. balsų ir turės parlamente 71 vietą.

Artimiausiomis dienomis suskaičiavus užsienyje atiduotus balsus bus paskirstyti dar keturi mandatai.

„Absoliuti dauguma nereiškia absoliučios valdžios. Tai nereiškia valdyti vieniems. Tai padidinta atsakomybė“, – sakė A. Costa savo pergalės kalboje.

„Buvo sudarytos sąlygos vykdyti investicijas ir reformas, kad Portugalija klestėtų, būtų teisingesnė, novatoriškesnė“, – pridūrė jis.

„Sugrąžinsime orumą“

Kraštutinių dešiniųjų partija „Chega“ taps trečia pagal dydį parlamentine politine jėga su 12 mandatų, palyginti su tik viena vieta darbą baigiančiame parlamente, o tai atspindi tokių darinių kilimą kitur Europoje.

„Parlamente viskas bus kitaip“, – savo šalininkams sakė „Chega“ lyderis Andre Ventura, buvęs televizijos sporto komentatorius.

„Nuo šiol nebus švelnios opozicijos. Mes prisiimsime tikrosios opozicijos socialistams vaidmenį... ir sugrąžinsime šios šalies orumą“, – kalbėjo jis.

Pirmalaikiai rinkimai Portugalijoje buvo paskelbti po to, kai premjeras A. Costa nesugebėjo įtikinti jo vyriausybę rėmusių dviejų mažesnių kairiojo sparno partijų pritarti jo 2022 metų biudžetui.

Dvi kraštutinės kairiosios partijos – Kairiųjų blokas ir Komunistų partija – prarado vietų parlamente.

Paskelbus rinkimus socialistai patogiai pirmavo, tačiau apklausos rodė, kad pastarosiomis dienomis PSD pavyko sumažinti atotrūkį.

A. Costa įspėjo, kad PSD vadovaujama vyriausybė taptų partijos „Chega“ įkaite. Ši, be kita ko, siūlo griežtinti COVID-19 izoliacijos taisykles romams ir kastruoti lytinius nusikaltėlius.

R. Rio kaltina socialistų lyderį baimės kurstymu.

PSD lyderis žadėjo nekviesti „Chega“ į vyriausybę, tačiau sakė esąs pasirengęs vadovauti mažumos vyriausybei, kurią parlamente palaikytų kraštutiniai dešinieji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją