64-erių Š. Mirzijajevas, kuris po diktatoriaus Islamo Karimovo mirties atvėrė izoliuotą šalį, žadėjo ateinančius penkerius metus tęsti savo reformų kursą. Remiantis konstitucija, tai bus paskutinioji jo kadencija. Kad galėtų ilgiau likti valdžioje, jis turėtų keisti pagrindinį šalies įstatymą.

Š. Mirzijajevas šį kartą gavo mažiau balsų nei 2016-aisiais, kai už jį balsavo 88,6 proc. rinkėjų. Jo konkurentai rinkimuose buvo mažai žinomi, tarp jų buvo viena moteris. Visi jie priklauso vyriausybei artimoms partijoms. Opozicijos kandidatams dalyvauti rinkimuose nebuvo leidžiama.

Tarptautinė saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) kritikavo šį draudimą bei „reikšmingus pažeidimus“ rinkimų dieną. Daliai rinkėjų esą buvo leista balsuoti be dokumentų; balsadėžes buvo prikimštos biuletenių.

Ir galutiniai protokolai buvo tiesiog pakeisti. Uzbekistanui trūksta „visiškos pagarbos politinėms laisvėms“, sakė Reinholdas Lopatka, specialusis įgaliotinis Centrinei Azijai ir ESBO Parlamentinės Asamblėjos vicepirmininkas. „Demokratija yra ilgas ir sunkius kelias“, - pridūrė jis.

Dar nepaskelbus rezultatų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino Š. Mirzijajevą su „įtikinama pergale“.

Rinkimų komisijos duomenimis, rinkėjų aktyvumas siekė 80,8 proc.

Stebėtojai: rinkimai nebuvo konkurencingi

Uzbekistano rinkimai, kuriuose prezidentas Šavkatas Mirzijojevas džiaugėsi lengva pergale, nebuvo „iš tiesų konkurencingi“, nepaisant reformų šioje Centrinės Azijos šalyje, pirmadienį pareiškė tarptautinė stebėtojų misija.

Buvo tikimasi, kad Š. Mirzijojevas sutriuškins keturis simbolinius kandidatus, atrinktus iš vyriausybei lojalių partijų, o galimas nepriklausomas varžovas iš varžybų iš esmės buvo pašalintas.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos vadovaujama misija kritikavo „tikro pliuralizmo ir reikšmingo kandidatų ar piliečių dalyvavimo trūkumą“ ir atkreipė dėmesį į rinkimų teisės aktų spragas.

„Nepaisant neseniai įvykdytų sveikintinų reformų... Uzbekistano prezidento rinkimai nebuvo tikrai konkurencingi, o rinkimų dieną buvo pastebėta didelių procedūrinių pažeidimų“, – sakoma misijos pareiškime.

Dar prieš paskelbiant oficialius rinkimų rezultatus, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį paskambino Uzbekistano vadovui ir pasveikino jį su „įtikinama pergale“, pranešė Kremlius.

Centrinė rinkimų komisija pranešė, kad oficialius rezultatus tikimasi paskelbti 16.00 val. vietos laiku (11.00 val. Grinvičo) laiku.

Š. Mirzijojevui priskiriama jo vadinamoji „Naujojo Uzbekistano“ programa, pagal kurią buvo nutraukta dešimtmečius gyvavusi priverstinio darbo sistema, kurios šaknys glūdi buvusioje Sovietų Sąjungoje, ir įvestos ribotos žiniasklaidos laisvės.

Tačiau, kaip ir buvęs prezidentas Islamas Karimovas, naujasis lyderis vengia politinių reformų, kurios leistų sukurti alternatyvą jo valdymui.

Galimas nepriklausomas pretendentas, akademikas Chidirnazaras Alakulovas, neįveikė jau paties pirmojo barjero, nes jam nepavyko įregistruoti partijos, kuri galėtų iškelti jo kandidatūrą.

Heidi Hautala, vadovavusi Europos Parlamento delegacijai stebėjimo misijoje, kritikavo „opozicinių partijų pašalinimą ir tikros konkurencijos trūkumą“ kaip „esmines kliūtis demokratizacijos procesui“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)