Sėkmė jaunam vos prieš dvejus metus iš Maskvos į Kaliningradą gyventi atvykusiam ir prieš metus laikinai Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas eiti pradėjusiam valdininkui bus reikalinga rugsėjo 10 d., kai šiame ir dar 15 kitų Rusijos regionų vyks gubernatorių rinkimai.

Vietos politikai ir verslininkai neabejoja, kad A. Alichanovas gali laimėti šiuos rinkimus. Kyla kiek kitoks klausimas: kiek ilgai jis išbus šiame poste, kurį per pastaruosius dvejus metus apleido jau du gubernatoriai. Tenka konstatuoti, kad kiti maskviečiai, dirbę Kaliningrado srities valdžios institucijose, ilgai čia neužsibuvo.

„Jų komandiruotės trukdavo nuo trijų iki devynių mėnesių, - šypsodamasis konstatavo A. Alichanovas patikindamas, kad ketina gubernatoriaus poste likti ilgiau, jeigu pelnys pergalę rinkimuose. – Aš irgi žinau, kad dėl mano atsistatydinimo kelios konjako dėžės buvo praloštos.“

Trečias per dvejus metus

A. Alichanovas – maskvietis, dirbęs Rusijos pramonės ir prekybos ministerijoje. Į Kaliningradą jis atvyko, nes jam buvo pasiūlytas Kaliningrado srities vicepremjero postas. Tuo metu gubernatoriaus pareigas ėjo Nikolajus Cukanovas. Praėjusiais metais jis savo postą užleido buvusiam Rusijos prezidento saugumo tarnybos pareigūnui Jevgenijui Zaničevui.

J. Zaničevui einant gubernatoriaus pareigas, A. Alichanovas užėmė premjero postą, o buvusiam Rusijos prezidento Vladimiro Putino sargybiniui staiga atsisakius posto, po dviejų mėnesių A. Alichanovas skirtas laikinai eiti Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas.

Siūlymas tapti šio itin strategiškai svarbaus regiono, esančio pasienyje su Lietuva ir Lenkija, atitrūkusio nuo likusios Rusijos dalies ir laikyto Rusijos sausumos ir karinių jūrų pajėgų priešakiniu postu, vadovu buvo netikėtas net ir pačiam A. Alichanovui.

Jis yra neseniai Kremliaus iškeltų taip vadinamų jaunųjų technokratų kohortos atstovas. Politologai teigė, kad už A. Alichanovo, atėjusio iš Pramonės ir prekybos ministerijos, nugaros gali stovėti valstybinės korporacijos „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas. Pats A. Alichanovas teigia susipažinęs su S. Čemezovu tik tada, kai jau pradėjo laikinai eiti Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas.

Amžius kelia klausimų

Vietos politikai mano, kad tas faktas, jog A. Alichanovas Kaliningrado srityje neturi nei draugų, nei giminaičių ar buvusių kolegų - yra pliusas. Tiesa, jo amžius vis tik kelia klausimų.

Jaunatviško entuziazmo jam netrūksta. Liepos mėn. A. Alichanovas dalyvavo mobilizuotuose mokymuose ir šaudė iš snaiperių šaunamojo ginklo „Dragunov“, o rugpjūčio mėn. dalyvavo paminklo atidaryme, fejerverkų festivalyje ir žadėjo paversti Kaliningradą Rusijos gatvės maisto sostine.

Visa tai jis daro ir toliau eidamas gubernatoriaus pareigas ir tokiu būdu keldamas konkurentų pasipiktinimą. Pats A. Alichanovas jokių nusižengimų savo elgesyje neįžvelgia.

Jo pusėje – dar vienas maskvietis, buvęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas, kuris taip pat persikėlė gyventi į Kaliningradą ir ten ėmėsi žemės ūkio veiklos.

„Jei būčiau iš Kaliningrado, eičiau balsuoti už Antoną“, - patikino jis.

Silpni konkurentai

Viską, ką tik daro A. Alichanovas, savaime suprantama, rodo vietos televizija. Tiesa, apie tai, kad rugsėjo 10 d. Kaliningrado srities gyventojų laukia antrieji per pastarųjų dvejų metų laikotarpį gubernatoriaus rinkimai, mažai kas teprimena. Prognozuojama, kad rinkėjų aktyvumas turėtų siekti vos 30-35 proc.

Vienas iš A. Alichanovo varžovų – Jevgenijus Mišinas iš Rusijos liberalų demokratų partijos. Kalbinamas žurnalistų jis pripažino, kad šansų įveikti A. Alichanovą šiuose rinkimuose jis neturi.

Rusijos komunistų partijos iškeltas kandidatas Igoris Revinas nusiteikęs kur kas kovingiau – jis savo šansus nugalėti vertina kaip ganėtinai rimtus.

Verslininkas iš Kaliningrado ir miesto tarybos deputatas Igoris Pleškovas, atstovaujantis Rusijos komunistų partijai, įsitikinęs, kad klausimas dėl jaunojo technokrato A. Alichanovo likimo buvo išspręstas Kremliuje dar 2015 m., kai jis tapo Kaliningrado srities vicemeru, o gubernatoriumi perrinktas N. Cukanovas.

Jaunų valdininkų iš Maskvos virtinės skyrimus į postus regionuose I. Pleškovas linkęs vadinti įpėdinių projektu ir, kaip ir daugelis kitų Kaliningrade, mano, kad po gubernatoriaus posto A. Alichanovui teks aukštos pareigos Maskvoje.