Manoma, kad jo partija „Nea Dimokratia“ (ND) surinks 36-40 proc. balsų ir gerokai aplenks kairiųjų varžovo Alexio Tsipras‘o partiją „Syriza“, kuri, kaip prognozuojama, surinks 25-29 proc. balsų.

Jei rezultatai bus patvirtinti, K. Mitsotakis arba turės nuo pirmadienio pradėti sunkias derybas su savo varžovais dėl koalicijos sudarymo arba siekti antrojo balsavimo turo, tikėtina, – liepos pradžioje.

55-erių metų Harvardo universiteto absolventas ir buvęs „McKinsey“ konsultantas į rinkimus ėjo kaip favoritas, nes Graikijos ekonomika šiuo metu yra gana geros būklės. Nedarbas ir infliacija mažėja, be to, prognozuojamas dvigubai didesnis augimas šiais metais nei ES – tai nė iš tolo neprimena situacijos prieš dešimtmetį, kai šalį purtė paralyžiuojanti skolų krizė.

Po COVID pandemijos atsigavus turizmui, 2022 metais šalies ekonomikos augimas padidėjo iki 5,9 proc., ir K. Mitsotakis per rinkimų kampaniją žadėjo toliau plėtoti ekonominius laimėjimus.

Bet nerimas dėl stagnuojančio darbo užmokesčio ir kylančių išlaidų išlieka pagrindiniu rinkėjų rūpesčiu – tuo pasinaudoti tikėjosi jo varžovas A. Tsipras.

Tačiau rinkimų rezultatai reiškia, kad A. Tsiprui vargu ar pavyks sugrįžti prie valdžios vairo po pirmosios 2015-2019 m. kadencijos, per kurią jis vedė nelengvas derybas su kreditoriais, dėl kurių Graikija vos neiškrito iš euro zonos.

Dėmesys veikiau gali būti sutelktas į socialistų partiją „Pasok-Kinal“, kuriai vadovauja 44-erių metų Nikosas Androulakis, – jis, kaip rodo rinkėjų apklausos, gali surinkti 9,5-12,5 proc. balsų.

Prieš rinkimus rinkėjai išreiškė susirūpinimą dėl pragyvenimo išlaidų ir problemų darbo rinkoje.

Parlamentas, kurį sudaro 300 narių, šalyje renkamas pagal proporcinę rinkimų sistemą, todėl tikėtina, kad bus sudaryta koalicija. Jei nebus pasiektas susitarimas dėl koalicinės partnerystės, liepą bus surengtas antras rinkimų turas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją