Apklausų duomenimis, O. Scholzo centro kairiųjų SPD išliks didžiausia politine jėga šioje Šiaurės jūros pakrantėje įsikūrusioje Vokietijos žemėje, gavusi 32,5–33,5 proc. balsų, pranešė televizijos ARD ir ZDF.

Socialdemokratai gerokai aplenkė buvusios kanclerės Angelos Merkel konservatyviąją CDU partiją, už kurią, kaip parodė apklausos, balsavo 27,5 proc. rinkėjų.

Šiaurės vakariniame regione per rinkimų kampaniją dominavo nerimas dėl sparčiai augančių sąskaitų už energiją, o tai atspindi nuotaikas visoje šalyje.

Dėl Rusijos karo Ukrainoje smarkiai išaugo energijos kainos, dėl to rugsėjį infliacija Vokietijoje pasiekė rekordinį 10 proc. lygį, o tai sustiprino būgštavimus dėl gresiančios recesijos didžiausioje Europos ekonomikoje.

SPD pergalė Žemutinėje Saksonijoje taps dideliu postūmiu partijai po to, kai ji pralaimėjo CDU dvejuose regioniniuose rinkimuose Šiaurės Reino-Vestfalijos ir Šlėzvigo-Holšteino žemėse.

Žaliųjų partija, kaip rodo apklausos, sekmadienį gavo apie 14 proc. balsų, o tai yra jų geriausias rezultatas šioje žemėje, kur balso teisę turi 6,1 mln. gyventojų.

Priežasčių džiaugtis turi ir kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri, apklausų duomenimis, gavo apie 12 proc. balsų – kone dvigubai daugiau nei partija surinko 2017 metais.

Rinkimai Žemutinėje Saksonijoje buvo „labai svarbūs“ O. Scholzui, televizijai ZDF pareiškė politologas Karlas-Rudolfas Korte (Karlas Rudolfas Kortė), pavadinęs juos „referendumu dėl vyriausybės politikos“ tuo metu, kai Vokietija grumiasi su keliomis krizėmis.

Trečios kadencijos siekiantis populiarus Žemutinės Saksonijos premjeras Stephanas Weilas (Stefanas Veilas) iš SPD sakė, kad rinkimų kampanija buvo „sunkiausia mano gyvenime“.

„Dar niekada nemačiau tiek daug abejonių ir rūpesčių piliečių veiduose“, – sakė jis žurnalui „WirtschaftsWoche“.

63 metų S. Weilas pozicionavo save kaip saugų pasirinkimą neaiškiais laikais. Jis nori, kad Žemutinė Saksonija, kurioje įsikūrusi automobilių milžinė „Volkswagen“ ir didžioji dalis Vokietijos vėjo jėgainių, atliktų pagrindinį vaidmenį pereinant prie žaliosios energetikos.

Jis taip pat pritarė prieštaringai vertinamam 200 mlrd. eurų energetikos fondui, kurį neseniai pristatė O. Scholzas, kad apsaugotų Vokietijos vartotojus nuo kainų šoko.

S. Weilas atmetė galimybę vėl sudaryti koaliciją su konservatoriais ir sakė, kad po rinkimų norėtų koalicijos su žaliaisiais.