Pagrindinė atsiskyrimo nuo Ispanijos siekianti politinė jėga „Drauge už „Taip“, turėtų, šiais skaičiavimais, gauti nuo 63 iki 66 mandatų 135 vietas turinčioje asamblėjoje, o mažesnei radikaliai kairiajai partijai CUP turėtų atitekti nuo 11 iki 13 mandatų, rodo apklausa, kurią paskelbė vietos transliuotojas TV3.

Jeigu tokia prognozė pasitvirtintų, tai separatistai Katalonijos parlamente iš viso kontroliuotų nuo 74 iki 79 vietų.

Radijo stoties COPE atlikta apklausa irgi parodė, kad separatistai gali tikėtis nuo 71 iki 76 mandatų.

TV3 pažymėjo, kad nepriklausomybę remiančios partijos užsitikrino 49,8 proc. paramą, o COPE duomenimis, jos gali tikėtis 48 proc. palaikymo.

Abi šios politinės jėgos prieš rinkimus sakė, kad laimėjusios daugumą jos siektų per pusantrų metų vienašališkai paskelbti nepriklausomybę.

Madridas teigia, kad tokį žingsnį užginčytų teisme, nes jo neleidžia Ispanijos konstitucija.

Be to, Madridas sako, kad Katalonija iškris iš Europos Sąjungos (ES) ir euro zonos, jei atsiskirs nuo Ispanijos, ketvirtosios pagal dydį euro zonos ekonomikos.

Atidavęs dieną savo balsą Barselonos centre Katalonijos prezidentas Arturas Masas rinkimus pavadino „didžia pergale už demokratiją“.

Kadangi Ispanijos vyriausybė blokavo A. Maso pastangas surengti tiesioginį referendumą dėl nepriklausomybės, jis šio sekmadienio rinkimus į regiono parlamentą pateikė kaip šansą „laisvei“ nuo Madrido valdymo.

„Turėjome įveikti daug kliūčių iš valstybės institucijų, – sekmadienį sakė jis. – Bet pagaliau balsadėžės yra savo vietose ir, politiškai kalbant, įvyks plebiscitas dėl Katalonijos ateities“.

„Be nepriklausomybės niekas nesikeis. Tai šansas viską pakeisti“, – sakė 29 metų Alexas Donate, kuris vidurinės klasės rajone Barselonoje balsavo už A. Maso sąrašą.

Pasak A. Donate, jo tėvai yra kilę ne iš Katalonijos ir balsuos „Ne“.

„Man labai patinka Ispanija, bet galvoju, kad nepriklausomybė mums bus gerai“, – pridūrė jis.

Tačiau 70-metė pensininkė Mireia Galobart, kuri vaikšto pasiramsčiuodama lazdele, nerimavo dėl finansinių ir ekonominių atsiskyrimo aspektų.

„Dabar ne laikas atsiskirti“, – sakė ji.