„Jis labai apgailestauja dėl šios klaidos ir prašo jam atleisti“, – sakoma Benedikto asmeninio sekretoriaus Georgo Gansweino pareiškime, kurį cituoja naujienų agentūra KNA ir kurį perpublikavo „Vatican News“.

Tačiau pareiškime tvirtinama, kad posėdyje nebuvo priimtas sprendimas dėl kunigo paskyrimo eiti pastoracines pareigas naujoje vietoje.

Praėjusią savaitę paskelbtoje nepriklausomoje ataskaitoje nustatyta, kad 2013 metais atsistatydinęs Benediktas XVI devintą dešimtmetį sąmoningai nesustabdė keturių kunigų, apkaltintų seksualiniu vaikų išnaudojimu.

Ataskaitą, kurią parengė advokatų kontora „Westpfahl Spilker Wastl“ (WSW), užsakė atlikti Miuncheno ir Freizingo arkivyskupija, siekiant ištirti, kaip piktnaudžiavimo atvejai buvo nagrinėjami 1945–2019 metais.

Popiežius emeritas Benediktas, kurio civilinis vardas yra Josephas Ratzingeris, buvo Miuncheno arkivyskupas 1977–1982 metais.

Vienu atveju liūdnai pagarsėjęs kunigas pedofilas, įvardytas kaip Peteris Hullermannas, buvo perkeltas į Miuncheną iš Vakarų Vokietijos Eseno miesto, kur buvo apkaltintas 11-mečio berniuko išnaudojimu.

P. Hullermannas, nepaisant jo istorijos, buvo paskirtas eiti pastoracines pareigas ir daugelį metų tęsė savo nusikaltimus.

Advokatai teigė, kad „mūsų nuostabai“, Benediktas neigė dalyvavęs 1980 metų susirinkime, kuriame buvo priimtas sprendimas priimti P. Hullermanną į vyskupiją, nors buvo tiesiogiai cituojamas susirinkimo protokole.

Popiežiaus emerito vardu paskelbtame pareiškime sakoma: „Dabar jis norėtų aiškiai pasakyti, kad, priešingai nei buvo pasakyta tyrėjams, jis tikrai dalyvavo ordinariato susirinkime 1980 metų sausio 15 dieną“.

„Todėl priešingas teiginys buvo objektyviai neteisingas“, – priduriama jame, kartu tvirtinant, kad tai „buvo padaryta ne iš nesąžiningumo, o dėl apsirikimo redaguojant jo pareiškimą“.

„Tačiau objektyviai teisingas lieka bylomis pagrįstas teiginys, kad tame susirinkime nebuvo priimtas sprendimas dėl aptariamo kunigo pastoracinio paskyrimo, – sakoma pareiškime. – Ten buvo tik patenkintas jo prašymas suteikti jam apgyvendinimą terapinio gydymo Miunchene metu“.

Pareiškime sakoma, kad bus pateikti tolesni paaiškinimai, tačiau 94 metų popiežius, kurio sveikata, kaip teigiama, yra silpna, vis dar skaito tyrimo ataskaitą.

„Šiuo metu jis atidžiai skaito ten išdėstytus teiginius, kurie suteikia jam daug gėdos ir skausmo dėl aukoms suteiktų kančių“, – sakoma pareiškime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)