Toks užėmimas, kurį Rijado remiama Jemeno vyriausybė pasmerkė kaip Jungtinių Arabų Emyratų remiamą perversmą, atspindi didžiulį susiskaldymą tarp separatistų ir vyriausybei lojalių pajėgų, nors jos abi kovoja su šiitais husių sukilėliais.

„Koalicija taikėsi į vietovę, kuri kelia tiesioginę grėsmę vienai svarbiai legitimios vyriausybės vietai“, – sakoma koalicijos pareiškime, kuriame separatistinė Pietų pereinamojo laikotarpio taryba raginama pasitraukti iš užimtų teritorijų Adene.

Jame nenurodoma, į kokius objektus taikytasi, bet Adeno gyventojai naujienų agentūrai AFP sakė, kad smogta mieste įkurtoms separatistų stovykloms.

Rijade šiuo metu gyvenantį Jemeno prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi remia Saudo Arabijos ir jos sąjungininkų Jungtinių Arabų Emyratų vadovaujama koalicija, kovojanti su Irano remiamais husiais.

Tačiau kita su husiais kovojanti jėga, JAE remiama „Security Belt Force“, nuo trečiadienio kovoja su lojalistais Adene – laikinojoje A. M. Hadi vyriausybės būstinėje.

Toms pajėgoms daugiausia priklauso kovotojai, remiantys vadinamąją Pietų pereinamojo laikotarpio tarybą, kuri siekia, kad pietinė Jemeno dalis taptų nepriklausoma valstybe, kuri egzistavo nuo 1967 iki 1990 metų.

Ne pelno siekianti organizacija Tarptautinė krizių grupė perspėjo, kad susirėmimai Adene „grasina įtraukti Pietų Jemeną į pilietinį karą pilietiniame kare“.

„Toks konfliktas dar labiau pagilintų tai, kas jau dabar yra rimčiausia pasaulyje humanitarinė krizė“, – pabrėžė organizacija.

Koalicija paragino „nedelsiant nutraukti ugnį“, o Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo kariaujančių pusių surengti „skubų susitikimą“.

Jemeno vyriausybė ir separatistai ankstų sekmadienio rytą pareiškė remiantys Rijado raginimą siekti dialogo ir nutraukti mūšius.

Tačiau per pamokslą musulmonų šventės Id al Adha proga Pietų pereinamojo laikotarpio tarybos vicepirmininkas Hani bin Breikas pareiškė, kad grupė „nesiderės jai grasinant“.