Tai didelis tyrimo eskalavimas likus kelioms savaitėms iki jo numatomos pabaigos.

Per posėdį, kuris turėjo būti paskutinis prieš kadencijos vidurio rinkimus, Atstovų Rūmų komitetas – septyni demokratai ir du respublikonai – vieningai sutarė priversti D. Trumpą pasirodyti tyrėjams.

„Turime būti teisingi, [dirbti] išsamiai ir suvokti visą gautų įrodymų kontekstą. Tačiau šio komiteto poreikis išgirsti Donaldą Trumpą pranoksta... faktų nustatymą. Tai klausimas dėl atskaitomybės Amerikos žmonėms. Jis privalo būti atskaitingas. Jam reikia atsakyti už savo veiksmus“, – sakė komiteto pirmininkas demokratas Bennie Thompsonas.

Komiteto šaukimus kol kas būdavo sunku įvykdyti. Buvęs D. Trumpo patarėjas Steve'as Bannonas kol kas yra vienintelis žmogus, pripažintas kaltu dėl nepagarbos Kongresui už tai, kad nepaisė šaukimo atvykti duoti parodymų specialiajam komitetui.

D. Trumpas garsėja sugebėjimu tempti laiką dėl Kongreso tyrimų ir teisinių veiksmų, o tikimybė, kad jis sutiks liudyti, yra labai maža.

Eksprezidentas iškart pasmerkė šaukimą ir kėlė klausimą, kodėl nebuvo iškviestas anksčiau.

„Kodėl šis nerinktas komitetas neprašė manęs liudyti prieš kelis mėnesius? – klausė D. Trumpas savo platformoje „Truth Social“. – Kodėl jie laukė iki pačios pabaigos, paskutinių savo praėjusio susitikimo akimirkų?“

D. Trumpas pareiškė, kad komitetas yra „visiška NESĖKMĖ, tik dar labiau skaldanti mūsų Šalį“.

Bet kokių šaukimų galiojimas baigsis su naujos Kongreso kadencijos pradžia sausio mėnesį. Po lapkričio rinkimų Atstovų Rūmų kontrolė turėtų pereiti respublikonams, planuojantiems iškart nutraukti tyrimą.

Tačiau šaukimas D. Trumpui žymi agresyvų tyrimo eskalavimą jau išdavus daugiau kaip 100 šaukimų ir apklausus per 1 tūkst. žmonių.

Įstatymų leidėjai nagrinėja D. Trumpo veiksmus 2021-ųjų sausio 6 dieną, pradedant ugninga kalba savo šalininkams prie Baltųjų rūmų, kurioje jis teigė, kad 2020 metų lapkričio rinkimai buvo „pavogti“, ir baigiant akimirka, kai jis galiausiai pasakė riaušininkams, kad jie yra „labai ypatingi“, bet turi eiti namo.

Nors joks savo pareigas einantis prezidentas nebuvo priverstas liudyti Kongresui, įstatymų leidėjai yra iškvietę kelis buvusius prezidentus aptarti jų darbo šiame poste.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją