Tai naujausi iš virtinės šaukimų liudyti ir nurodymų perduoti svarbius dokumentus, išduotų Atstovų Rūmų specialiojo komiteto D. Trumpo artimiausios aplinkos žmonėms, jam sutelkus dėmesį į asmenis, reikšmingai prisidėjusius prie D. Trumpo siekio išsaugoti valdžią nedemokratinėmis priemonėmis.

R. Giuliani vadovavo pastangoms po rinkimų skleisti sąmokslo teorijas apie tariamą sukčiavimą balsavimo metu, kurių tikslas buvo užginčyti rezultatus, rodžiusius Joe Bideno pergalę.

R. Giuliani, kuris anksčiau buvo itin gerbiamas Niujorko meras, reputaciją sugriovė daugybė sunkiai suprantamų ir jokiais įrodymais nepagrįstų pareiškimų žiniasklaidoje ir teismo posėdžiuose apie demokratų tariamai suklastotus rinkimus.

Jam vykdyti dezinformacijos kampaniją padėjo teisininkė Jenna Ellis, kuri taip pat buvo iškviesta liudyti.

Antradienį šaukimai taip pat buvo išduoti Sidney Powell, irgi prisidėjusiai apie D. Trumpo melų apie rinkimus skleidimo, bei eksprezidento sąjungininkui Borisui Epshteynui.

„Šie keturi asmenys, kuriems šiandien išduoti šaukimai, skleidė jokiais įrodymais nepagrįstas teorijas apie rinkimų klastojimą, siekė, kad būtų panaikinti rinkimų rezultatai, ar palaikė tiesioginius kontaktus su prezidentu dėl pastangų sustabdyti balsų skaičiavimą“, – nurodė specialiojo komiteto pirmininkas Bennie Thompsonas išplatintame pareiškime.

„Šie asmenys turėtų prisijungti prie beveik 400 liudytojų, jau davusių parodymus specialiajam komitetui, kuris dirba, kad pateiktų Amerikos žmonėms atsakymus apie smurtinę ataką prieš mūsų demokratiją“, – sakė jis.

Tūkstančiai D. Trumpo šalininkų pernai sausio 6-ąją šturmavo Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę prezidento rinkimuose. Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

Kongreso tyrėjai aiškinasi šturmo aplinkybes ir siekia nustatyti, ar D. Trumpas ir jo aplinkos žmonės kaip nors jį paskatino.

Komitetas jau anksčiau išdavė šaukimus liudyti keliems svarbiems eksprezidento aplinkos veikėjams, tarp jų buvusiam Baltųjų rūmų strategui Steve'ui Bannonui ir buvusiam D. Trumpo administracijos vadovui Markui Meadowsui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją