Tačiau tai nereiškia, kad buvo saugomasi kritikos ir keblių klausimų apie dabartines aktualijas. V. Putinas panaudojo šiųmetę tiesioginę transliaciją, kad išpeiktų buvusį finansų ministrą, aptartų Boriso Nemcovo nužudymą ir pasisakytų apie karą Ukrainoje.

Kasmetė prezidento atsakymų transliacija tapo tradicija nuo 2001 metų. Kodėl V. Putinas pasirinko tokį formatą? „Tai galingiausias nuomonės tyrimas. Skirtingais kanalais buvo gauti milijonai klausimų. Tai leidžia susidaryti realų vaizdą apie tai, kas neramina žmones“, – aiškino V. Putinas.

Nors V. Putino Rusija nėra demokratiška, jos lyderis nepaprastai rūpinasi piliečių nuomone. Politinės strategijos formuojamos atsižvelgiant į dažnas apklausas ir focus grupių tyrimus. Tai paaiškina kai kuriuos iš pažiūros neapgalvotus Kremliaus veiksmus, kurių dauguma stebuklingai lemia aukštus reitingus ir režimo palaikymą. „Bloomberg“ analizuoja, su kokiomis problemomis susiduria besistengiantis išlaikyti savo populiarumą V. Putinas ir kokie galėtų būti tolesni jo veiksmai.

2014 metų sausį V. Putino reitingai pasiekė rekordines žemumas – 65 proc. (tiesa, vertinant demokratiškesnių valstybių standartais, tokie reitingai būtų išties aukšti). Tačiau Rusijai okupavus Krymą viskas išsyk pasikeitė. V. Putino reitingai šoktelėjo iki 88 proc. ir nuo to laiko išliko daugiau mažiau tokie patys.

„Buvo galima tikėtis šiokio tokio pakilimo, tačiau šis rezultatas nustebino visus, įskaitant ir patį V. Putiną“, – sako Glebas Pavlovskis, 1999–2011 metais dirbęs V. Putino patarėju vidaus politikos klausimais.

Praėjus metams po Krymo okupacijos V. Putino reitingai išlieka neįtikėtinai aukšti. Dabar jis turi aršiai kovoti su nusivylimu, kurį sukėlė Vakarų sankcijų ir žemų naftos kainų paskatintas Rusijos ekonomikos nuosmukis.

Nepriklausomo Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro „Levada“ vadovas Levas Gudkovas prognozuoja, kad V. Putino reitingai ims kristi: „Ideologinio patriotizmo burbulas jau yra ganėtinai silpnas. Sąlyginis Ukrainos konflikto aprimimas paskatins protestus. Tiesioginės linijos metu V. Putinas pareiškė, kad rusams gyvybiškai svarbi vienybė: „Jei išlaikysime dabartinį vienybės lygį visuomenėje, galėsime nesibaiminti jokių grėsmių“.

L. Gudkovas įsitikinęs, kad V. Putinui greitai prisireiks naujos negerovės, kad apsaugotų šią vienybę nuo subyrėjimo. Tačiau nepanašu, kad tai galėtų būti naujas Ukrainos ar kitos kaimynės puolimas. Krymo užėmimą rusai pripažino, nes jis įvyko palyginti beveik nepraliejus kraujo. Tačiau bendras karo troškimas, pasak L. Gudkovo, yra ganėtinai nedidelis.

„Sistema bus spaudžiama sukurti naują kritinę situaciją, bet tai greičiau įvyks šalies viduje, o ne už jos ribų, kur jau nueita per toli“, – mano G. Pavlovskis. Rusijos imperializmas buvusiam V. Putino patarėjui atrodo labiau panašus į viešųjų ryšių burbulą nei į vyraujančią ideologiją: „Tai Šaltojo karo laikų muilo opera su imperiją vaizduojančių rekvizitu, o ne imperinis projektas“.

Naujas taikinys bus tie, kurie atrodo esantys išorės priešo agentai: ganėtinai maža, tačiau turinti savo balsą ir įtakinga visuomenės dalis, ištikima liberalioms vertybėms ir palaikanti integraciją į Vakarus. Kremliaus propaganda šią žmonių grupę vadina „penktąja kolona“.

„Bus daugiau represijų ir į disidentus nukreiptų provokacijų“, – prognozuoja L. Gudkovas.

Nors kol kas šiandieninė Rusija dar nepasiekė Sovietų Sąjungos represijų lygmens, per pastaruosius keletą mėnesių įtampa šalies viduje auga. Apie 30 tūkstančių V. Putino šalininkų vasarį surengė protestą, reikalaudami, kad vyriausybė sunaikintų „penktąją koloną“ ir patupdytų už grotų opozicijos lyderius. Po savaitės už keleto šimtų metrų nuo Kremliaus buvo nušautas opozicijos lyderis Borisas Nemcovas.

Po to televizijos eteris ir spauda kaip niekada anksčiau prisipildė nuodingos antiopozicinės retorikos. Pavyzdžiui, V. Putino atstovas, koordinuojantis teisės įgyvendinimą Sibire, apkaltino opoziciją daugybę kaimų regione nusiaubusių miško gaisrų sukėlimu.

V. Putinas tęsia šią retoriką: praėjusį mėnesį jis pareiškė, kad Vakarų žvalgyba ketino panaudoti Rusijos politines grupes ir nevyriausybines organizacijas, kad sužlugdytų kitų metų Dūmos rinkimus.

Tačiau V. Putinas vengė tokio pobūdžio kalbų tiesioginės linijos metu, atvirkščiai, pakvietė opoziciją dalyvauti rinkimuose.

O kol V. Putinas atsakinėjo į klausimus, teisėsauga atliko kratą Michailui Chodorkovskiui priklausančioje nevyriausybinėje organizacijoje „Atviroji Rusija“, kuri skleidžia informaciją apie represijas ir protesto akcijas.