V. Zelenskio komentarai respublikonui D. Trumpui, kuriuos buvo galima perskaityti pokalbio išraše, praktiškai neabejotinai suerzins Jungtinių Valstijų diplomatus, kurių parama būtina, jeigu Amerika nori remti Ukrainą, ir papiktins Prancūziją bei Vokietiją, kurioms pokalbyje iš Ukrainos prezidento lūpų teko nemenka kritikos dozė.

Po Krymo aneksijos ir karinio konflikto Ukrainos rytinėse teritorijose geopolitinėje aklavietėje su Rusija atsidūrusi Ukraina šiuo metu gyvybiškai priklausoma nuo tarptautinių bičiulių paramos ir palaikymo.

Kijevui būtina Vašingtono parama ir diplomatinė pagalba, o tokios Europos šalys kaip Prancūzija ir Vokietija stengiasi įpūsti naujos gyvybės šiuo metu merdinčioms taikos deryboms dėl krizės Rytų Ukrainoje sureguliavimo.

„Deja, viso šio sujudimo padarinys vienas vienintelis – Ukraina gali tapti toksiška“, – sako Naujosios Europos centro Ukrainoje direktorė Aliona Getmančiuk.

„Galbūt ne tokia nuodinga, kokia per Muellerio tyrimą tapo Rusija, bet toksiška“, – teigia ekspertė, prisimindama dvejus metus trukusį galimo Rusijos kišimosi į Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus tyrimą.

Naujausio skandalo proveržio laikas labai netinkamas V. Zelenskiui, besistengiančiam bet kokia kaina atnaujinti taikos derybas dėl Rytų Ukrainos, o tam reikia tiek Europos, tiek Jungtinių Valstijų diplomatijos raumenų.

Baltųjų Rūmų išplatintoje prezidento pokalbių medžiagoje atskleidžiama, kad V. Zelenskis pažadėjo atnaujinti tyrimą dėl bendrovės, kurioje dirba buvusio Jungtinių Valstijų viceprezidento Joe Bideno sūnus ir išreiškė nepasitenkinimą dėl Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono paramos sankcijų Rusijai klausimu stygiaus.

Taip pat paaiškėjo, jog V. Zelenskis sutiko su D. Trumpu, jog buvusi Jungtinių Valstijų ambasadorė Ukrainoje Marie Jovanovič buvo „prasta ambasadorė“.

Pasirengęs suartėti

„V. Zelenskis iš viso to tikrai neturėtų tikėtis nieko gero – kritika buvusiai JAV ambasadorei, kritika A. Merkel ir visai Europai bei sutikimas dėl D. Trumpo užgaidos pakenkti J. Bidenui. Panašu, kad jis tikrai rimtai nusiteikęs suartėti su Jungtinių Valstijų prezidentu“, – pastebi „Bluebay Asset Management“ besivystančių rinkų strategas Timothy Ashas.

Tarptautiniai investuotojai vylėsi, kad V. Zelenskis nuoširdžiai pasižadėjo perdaryti Ukrainą į skaidrią ir laisvą nuo korupcijos demokratiją. T. Asho komentarai puikiai atspindi augantį ekspertų skepticizmą, jog jam pavyks tai padaryti.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija atsisako komentuoti, šalies prezidento administracija taip pat nepateikė jokių komentarų.

Prancūzijos pareigūnai, nepanorę prisistatyti, pareiškė, kad E. Macronas su V. Zelenskiu buvo susitikęs dar prieš jam tampant prezidentu, o tai pagal protokolą gana neįprasta.

Vokietijos valdžios atstovai situacijos kol kas nekomentuoja.

V. Zelenskis, trečiadienį su D. Trumpu bendravęs Niujorke, kur vyko Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja, atsilaikė prieš raginimus Ukrainai paviešinti liepos 25-osios dienos pokalbio su D. Trumpu, kurio metu sulaukė prašymo prieš J. Bideno sūnų pradėti tyrimą, detales. J. Bidenas – realus D. Trumpo varžovas 2020 metų prezidento rinkimuose.

Ukrainos prezidentas žurnalistams trečiadienį sakė manęs, jog bus paviešinta tik D. Trumpo pokalbio dalis, ir pastebėjo, jog tokių nepriklausomų valstybių prezidentų telefoninių pokalbių detalės kartais neturėtų būti viešinamos.

Jis pareiškė nežinąs tyrimo, susijusio su J. Bideno sūnumi, detalių, ir pridūrė, jog tai tebuvo tik viena iš daugybės temų, kurias jis aptartų su pasaulio lyderiais, jeigu tik prireiktų, ir akcentavo norintis, kad jo naujasis generalinis prokuroras tiesiog ištirtų visas bylas nieko neprašomas.

V. Zelenskis taip pat bandė užglaistyti reikalus su A. Merkel ir E. Macronu, pareikšdamas, jog yra dėkingas už jų pagalbą, ir kad minėtuosius užgaulius komentarus išsakė „sunkiu metu“.

„Tikrai nenoriu apie nieką kalbėti negerų dalykų. Esame dėkingi visiems, mums ištiesusiems pagalbos ranką“, – sakė V. Zelenskis.

Žala jau padaryta?

Tik yra manančių, jog žala jau padaryta.

„Žinoma, santykiams su Europos lyderiais, ypač su Merkel, pakenkta. To telefoninio pokalbio santraukoje nėra jokios tiesioginės kritikos, tačiau kontekstas ir tonas toks, jog atrodo, kad V. Zelenskis D. Trumpui skundžiasi A. Merkel“, – sako Volodymyras Fesenko iš „Penta“ ekspertų grupės.

Dalis ukrainiečių baiminasi, kad žala, kurią gali atnešti D. Trumpo skandalas Jungtinių Valstijų ir Ukrainos santykiams, gali pasitarnauti Rusijai (be JAV paramos likusi Ukraina taptų lengvesniu grobiu).

„Ukrainai kyla reali grėsmė, jog Rusijos akivaizdoje ji liks vienui viena. Kalbant apie karinę sferą ir reformų skatinimą, Jungtinės Valstijos – svarbiausia strateginė partnerė. Rusijos Federacija tikrai nepraleis tokios puikios progos“, – sako buvusio prezidento Petro Porošenkos frakcijos parlamentarė Maria Ionova.

Kremlius teigia, kad šis klausimas Jungtinėms Valstijoms ir Ukrainai yra nelygiavertės svarbos, ir tai akivaizdu.

„Faktai tokie: D. Trumpas paprašė V. Zelenskio iškapstyti ką nors nešvaraus apie J. Bideną, o V. Zelenskis, panašu, sutiko tai padaryti. Po visko, ką J. Bidenas nuveikė dėl Ukrainos, V. Zelenskis smogė jam į nugarą – ne tik jam, bet ir buvusiai Jungtinių Valstijų ambasadorei, A. Merkel ir kitiems. Laimėtojas? Putinas!“ – konstatuoja T. Ashas.