Praėjus nedaug laiko po partijos balsavimo, patvirtinusio D. Trumpą respublikonų kandidatu per lapkričio 3-ąją vyksiančius rinkimus, prezidentas pasirodė per suvažiavimą Šiaurės Karolinos valstijos mieste Šarlotėje ir pasakė ne itin rišlią, dažnai grėsmingo tono, beveik valandos trukmės kalbą.

Vos pradėjęs D. Trumpas paragino respublikonus saugotis, anot jo, demokratų plano klastoti rinkimus plačiau taikant balsavimą paštu. Demokratai savo ruožtu tvirtina, kad tokios priemonės gali prireikti, siekiant apsaugoti žmones nuo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu balsavimo apylinkėse, kai į jas susirinks daugybė žmonių.

„Jie mėgina pavogti rinkimus, – D. Trumpas sakė partijos delegatams. – Vienintelis būdas, kaip jie gali atimti šiuos rinkimus iš mūsų – jeigu rinkimai bus suklastoti.“

Oponentais sako, kad D. Trumpo didėjantis priešiškumas platesniam balsavimui paštu, nors toks metodas jau anksčiau buvo plačiai taikomas Jungtinėse Valstijose, yra mėginimas dirbtinai mažinti rinkėjų aktyvumą, taip pat iš anksto sukurti dingstį užginčyti rezultatus, jeigu jis pralaimėtų.

Apklausos rodo, kad D. Trumpas populiarumu nusileidžia demokratų kandidatui Joe Bidenui, praeitą savaitę paskirtam per Demokratų partijos suvažiavimą, amerikiečiams nepalankiai vertinant dabartinio valstybės vadovo atsaką į koronaviruso pandemiją ir jos sukeltą sumaištį ekonomikoje.

Šeimos renginys

D. Trumpas tikisi, kad partijos suvažiavimas, pasibaigsiantis ketvirtadienį, kai prezidentas oficialiai priims partijos įgaliojimus būti jos kandidatu, nukreips rinkėjų dėmesį nuo koronaviruso krizės prie, anot jo, „super V“ pavidalo ekonomikos atsigavimo.

Televizijos realybės šou veteranas įsitikinęs, jog juo daugiau jis rodysis scenoje, juo daugiau galimybių turės pakreipti šį naratyvą savo naudai.

Taigi, nors pareigas einantys prezidentai paprastai savo partijų suvažiavimuose pasirodo tik paskutinį vakarą, D. Trumpas nedelsdamas užvaldė renginį Šarlotėje, kurio mastas buvo smarkiai sumažintas, imantis atsargumo priemonių dėl COVID-19.

Vėliau prezidentas kartu su savo dukterimi Ivanka išskrido į Šiaurės Karolinos miestelį Mils Riverį, kad pasakytų dar vieną kalbą ir paskelbtų, jog „didysis Amerikos sugrįžimas jau vyksta“.

Prognozuojama, kad D. Trumpas per kiekvieną iš keturių suvažiavimo dienų surengs daugiau tiesioginių pasirodymų per televiziją, kol galiausiai patvirtins sutinkąs tapti partijos kandidatu pasakydamas kalbą Baltuosiuose rūmuose.

Jo vaikai, įskaitant Ivanką ir uolų dešiniojo sparno veikėją Donaldą Trumpą Jr. (Donaldą Trampą jaunesnįjį), irgi pasakys kalbas per suvažiavimą. Tuo metu šalies pirmoji ponia Melania Trump antradienį kreipsis į tautą iš Baltųjų rūmų Rožyno.

Atotrūkis nuo tradicijų

Blėstantį D. Trumpo populiarumą dar labiau smukdo sumaištis ir skandalai jo administracijoje.

Buvęs prezidento rinkimų kampanijos vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas (Stivas Banonas) praeitą savaitę buvo areštuotas dėl įtariamo sukčiavimo, o jo dabartinė aukšto rango patarėja Kellyanne Conway sekmadienį vakare paskelbė artimiausiu laiku pasitrauksianti iš pareigų, kad galėtų daugiau būti su savo šeima.

Vis tik respublikonas lyderis tvirtina esąs pajėgus atkartoti savo netikėtą pergalę 2016 metais, ir tikisi, kad partijos suvažiavimas suteiks tam tvirtesnį pagrindą.

„Šią savaitę išdėstysime savo argumentus Amerikos žmonėms“, – viceprezidentas Mike'as Pence'as sakė delegatams prieš atvykstant D. Trumpui, ir pažadėjo „padaryti Ameriką vėl didžią – darsyk“.

D. Trumpo sprendimas pasakyti sutikimo tapti partijos kandidatu kalbą Baltųjų rūmų aplinkoje bus dramatiška politinės galios demonstracija, bet toks žingsnis pažeidžia tradiciją, jog politinės kampanijos būna atsietos nuo prezidento pareigų.

Dar vienas atotrūkis nuo etiketo taisyklių – kad valstybės sekretorius Mike'as Pompeo savo kalbą sakys per oficialų vizitą Izraelyje.

Dievas, darbas ir ginklai

J. Bidenas stengiasi išnaudoti nepasitenkinimą prezidento atsaku į COVID-19 pandemiją, neramumus dėl rasinės nelygybės ir nuogąstavimus dėl suvaržymų, įvestų dėl koronaviruso krizės, ilgalaikės žalos ekonomikai.

Be kasdienių ekonominių rūpesčių susiskaldymą šalyje didino D. Trumpo atžarus būdas, jo įprotis viešai įžeidinėti kitus žmones, demonizuoti žurnalistus ir beveik visiškas negebėjimas tartis su demokratų lyderiais.

Neramumus šalyje gali paaštrinti naujas incidentas rinkimų požiūriu svarbioje Viskonsino valstijoje, kur įsiplieskė protestai, policija į nugarą nušovus vieną juodaodį. Nors to įvykio aplinkybės dar nėra aiškios, Viskonsino gubernatorius Tony Eversas šį incidentą lygino su kitais įtūžį įžiebusiais per didelio jėgos naudojimo atvejais.

Dabar D. Trumpas stengiasi susigrąžinti pozicijas, pabrėždamas savo pastangas atkurti ekonomiką ir sugrąžinti Ameriką į darbą.

Vis tik prezidento pakilų toną jau dabar temdo jo įprasti pareiškimai, kad demokratai nori atimti iš amerikiečių šaunamuosius ginklus, sukelti anarchiją gatvėse, skatinti masinę neteisėtą imigraciją ir varžyti tikėjimo laisvę.

„Jie nenori ginklų. Jie nenori naftos ir dujų. Jie nenori Dievo“, – D. Trumpas pareiškė susirinkusiems Šarlotėje.