Jie abu nesugebėjo užsitikrinti didesnio rinkėjų palaikymo per pirmadienį Ajovoje vykusius pirminius rinkimus, kurie buvo pirmasis balsavimas ilgame ir painiame abiejų partijų kandidatų skyrimo procese.

Per tuos balsavimus bendruomenių sueigose Teksaso senatorius Tedas Cruzas aplenkė respublikonų stovyklos favoritu laikytą verslo magnatą Donaldą Trumpą, o Floridos senatorius Marco Rubio užėmė tvirtą trečią poziciją.

Buvusiam dideliam respublikonų pretendentų būriui sumažėjus iki devynių, buvęs Pensilvanijos senatorius R.Santorumas išreiškė palaikymą M.Rubio, kuris dabar laikomas kylančia žvaigžde.

R.Santorumui ši kampanija kaip diena ir naktis skyrėsi nuo jo ankstesnio mėginimo siekti prezidento posto: prieš ketverius metus jis Ajovoje įveikė Mittą Romney, tačiau ilgainiui jo populiarumas sumenko.

Nors R.Santorumas, kuris per ankstesnę savo kampanija ypatingą dėmesį skyrė tikėjimo laisvei ir socialiniam konservatyvizmui, 2012 metais laimėjo dar keliose valstijose, jis nesugebėjo išsaugoti šios sėkmės, o respublikonai savo kandidatu galiausiai išsirinko M.Romney.

Šįkart R.Santorumas Ajovoje liko 11-as iš 12 kandidatų, surinkęs vos 1 proc. respublikonų rinkėjų balsų.

53 metų R.Paulas, liberalių pažiūrų politikas, pabrėžiantis asmens teises į privatumą, Ajovoje liko penktas ir apie sprendimą pasitraukti iš lenktynių paskelbė anksčiau už R.Santorumą.

„Man teko didžiulė garbė surengti principingą kampaniją kovoje dėl Baltųjų rūmų. Šiandien baigiu ten, kur pradėjau, - esu pasirengęs ir noriu kovoti už laisvės reikalą“, – sakoma R.Paulo pranešime.