Peticija bus pateikta peržiūrint Eugenijaus Džiugašvilio, kuris save vadina sovietų diktatoriaus J. Stalino anūku, ieškinį.

Jis reikalauja pripažinti žurnalisto Nikolajaus Svanidzės teiginius, kad J. Stalinas „smaugdavo mažus vaikus“, įžeidžiančiais šio istorinio veikėjo garbę ir orumą. E. Džiugašvilis taip pat reikalauja 10 milijonų rublių (86 000 Lt.) kompensacijos iš radijo „Echo Moskvy“ ir 1 mln. rublių (8600 Lt.) iš N. Svanidzės.

Tuo tarpu A. Venediktovas primena, kad pagal Rusijoje galiojančius teisės aktus tokius ieškinius pateikti gali tik giminaičiai tokių asmenų, kurių garbė ir orumas buvo apjuodinti.

Kaip teigia „Echo Moskvy“, nėra jokių įrodymų, kad E. Džiugašvilis yra J. Stalino giminaitis. Negana to, A. Venediktovas nurodo, kad sovietų lyderio duktė Svetlana Alilujeva pati yra pavadinusi E. Džiugašvilį apsišaukėliu.

E. Džiugašvilis jau yra pralaimėjęs vieną bylą prieš radijo stotį „Echo Moskvy“. Tąkart konflikto priežastis buvo Matvejaus Ganapolskio žodžiai: „Stalinas pasirašė įsakymą, leidžiantį šaudyti vaikus, vyresnius nei 12 metų amžiaus“. 2010 m. gegužę teismas Maskvoje atsisakė patenkinti E. Džiugašvilio pretenzijas dėl 10 mln. rublių sumos.

Teismas taip pat atmetė pirmąjį „Echo Moskvy“ prašymą ekshumuoti J. Stalino palaikus tam, kad būtų atlikta DNR ekspertizė ir nustatytas giminystės ryšys tarp E. Džiugašvilio ir buvusio sovietinės vyriausybės vadovo.

Be to, tariamasis J. Stalino anūkas yra pralaimėjęs bylą prieš Rusijos archyvą dėl dokumentų falsifikacijos ir bylą prieš laikraštį „Novaja Gazeta“ už tai, kad leidinyje J. Stalinas pavadintas nusikaltėliu.