„Tarptautinės bendruomenės akys šiandien yra nukreiptos į Iraną. Manau, kad Iranas turi pasirinkimą ir pasaulis stebi“, – per spaudos konferenciją Londone sakė Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Shampagne'as.

Kaip skelbia agentūra AFP, Kanados ministras ketvirtadienį pasižadėjo daryti Iranui spaudimą, kad būtų atsakyta į klausimus dėl keleivinio lėktuvo numušimo per klaidą.

„Po tokios siaubingos tragedijos kyla daug klausimų. Šeimos nori atsakymų, tarptautinė bendruomenė nori atsakymų, pasaulis laukia atsakymų ir nenurimsime, kol jų negausime“, – Londone teigė F. Ph. Shampagne'as.

Po ketvirtadienį Londone vykusių pokalbių Kanada, Ukraina, Švedija, Afganistanas ir Didžioji Britanija paskelbė bendradarbiavimo su Iranu planą. Šiame plane reikalaujamas „visapusiškas ir nekliudomas patekimas užsienio pareigūnams į Iraną“, taip pat reikalaujama atlikti „nuodugnų, nepriklausomą ir skaidrų tarptautinį tyrimą“.

Pasak šių penkių šalių, Iranas turi „prisiimti visą atsakomybę už lėktuvo, skridusio reisu PS752, numušimą ir pripažinti savo pareigas aukų šeimų ir kitų šalių atžvilgiu – įskaitant kompensacijas“.

Irano kariuomenė savaitgalį pripažino netyčia numušusi Ukrainos oro linijų bendrovės „Ukraine International Airlines“ lėktuvą, nes palaikė jį priešų lėktuvu.

Žuvo visi 176 lėktuve buvę žmonės – 82 iraniečiai, 57 kanadiečiai, 11 ukrainiečių, jame taip pat buvo Švedijos, Didžiosios Britanijos, Afganistano ir Vokietijos piliečių.