Šis paradas išskirtinis tuo, kad Raudonaja aikšte pravažiavo sunkioji karinė technika – tankai T-90, artilerijos pabūklai “Sprut”, zenitiniai kompleksai “Buk” ir “Tunguska”, raketiniai kompleksai “Iskander”, “Topol”.

Virš Maskvos praskrido sraigtasparniai Mi-8, didžiausias transporto lėktuvas “Ruslan”, naikintuvai Su-27, strateginis bombonešis Tu-160, kiti naujausi lėktuvai.

Paradą priėmė ir du Rusijos prezidentai - D. Medvedevas ir V. Putinas.

Kremlius teigia, kad paradas surengtas tiesiog paminėti 1945 m. pergalę prieš nacistinę Vokietiją, o ne kam grasinti.

Tačiau akivaizdu, kad Rusija nori pademonstruoti, jog yra gerai apsiginklavusi, praneša BBC korespondentas iš Maskvos.

Specialūs Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvai prisidėjo prie palankių oro sąlygų sukūrimo, penktadienį naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pranešė Karinių oro pajėgų informacijos skyriaus pulkininkas Aleksandras Drobyševskis.

„Šiandien ryte iš pajūrio aerodromo „Čkalovas“ išskrido vienas lėktuvas patikrinti oro sąlygų. Remiantis ataskaitos duomenimis, buvo nutarta išsklaidyti debesis“, - teigė A. Drobyševskis.

Pasak pulkininko, 6.30 val. Maskvos laiku iš aerodromo kas dešimt minučių išskrido specialūs lėktuvai „Il-18“, „An-12“ ir „An-26“, kurie sklaidė debesis.

D.Medvedevas: rusų tauta atnešė laisvę Europos valstybėms

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas penktadienį pareiškė, jog rusų tauta "deramai atliko savo istorinę misiją - ne tik išvadavo savo tėvynę, bet ir išlaisvino pasaulį nuo nacizmo ir atnešė laisvę Europos valstybėms".

D. Medvedevas kalbėjo per priėmimą Kremliuje, surengtą pergalės prieš fašistinę Vokietiją 63-iųjų metinių proga.

Pasak Rusijos prezidento, rusų tauta "nulėmė istorijos raidą ištisiems dešimtmečiams". "1945 metų pamokos neturi senaties termino", - pabrėžė jis.

D. Medvedevas pareiškė, jog jos, kaip ir didžiulės žmonių aukos karo metais, moko, kad konfrontacija ir smurtas sukelia katastrofas. "O už politikų klaidas moka tautos", - pažymėjo jis.

Rusijos prezidentas paskelbė tostą "už didžią pergalę, už karį išvaduotoją, už stiprią ir klestinčią Rusiją".

Anksčiau, kalbėdamas prieš karinį paradą Raudonojoje aikštėje, Rusijos prezidentas įspėjo, kad negalima peržiūrėti sienų ir pažeidinėti tarptautinės teisės.