„Rado paieškos grupė, ieškodama užklausų“, – rašoma pranešime.

Šišmakovas dalyvavo rinkimų komisijoje ir atsisakė pasirašyti galutinį protokolą. Rugpjūčio 15 d., apie 17 val., jis paskambino savo žmonai ir pasakė: „Aš daugiau čia nedirbu, einu namo.“

Volkovysk.by pranešė, kad, policijos duomenimis, paskutinį kartą direktoriaus telefone gyvybės požymiai buvo rodomi kelyje nuo Volkovysko iki Gardino.

Baltarusijoje po rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų tęsiantis opozicijos protestams ir streikams, 65 metų autoritariškasis Baltarusijos lyderis patiria vis didesnį spaudimą.

Mirė trečiasis protestuotojas

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija šiandien taip pat skelbė, kad naktį iš rugpjūčio 15-osios į 16-ąją Minsko Partizanų prospekte žuvo vienas iš protesto dalyvių.

Tačiau, ministerijos teigimu, jis žuvo ne per susirėmimą su jėgos struktūrų pareigūnais, bet per eismo įvykį.

„Prieš protesto pradžią jis stovėjo važiuojamojoje prospekto dalyje. Tai pastebėjo vienas „Volkswagen“ vairuotojas – informavo pėsčiąjį apie grėsmę ir paprašė pasitraukti ant šaligatvio. Deja, pėsčiasis į jį nekreipė jokio dėmesio ir po kurio laiko žuvo po automobilio „Renault“ ratais“, – skelbia ministerijos atstovai.

Ministerijos duomenimis, jauną vyrą mirtinai partrenkė „Renault“ markės automobilis. Incidentas Partizanų prospekte įvyko maždaug 3.20 val. nakties.

„Radio Svoboda“ atkreipia dėmesį, kad eismo įvykis, per kurį žuvo vienas iš protesto dalyvių, įvyko vėlai naktį, iš sekmadienio į pirmadienį. Tuo metu Minske jokių protesto akcijų jau nevyko.

A. Lukašenka atmetė raginimus atsistatydinti, kaip ir galimybę surengti naujus rinkimus. Pirmadienį jis protestuotojams pasakė: „Kol manęs nenužudysit, rinkimų nebus.“

ES ruošiamos sankcijos Baltarusijai bus paremtos dabar galiojančiais suvaržymais

Europos Sąjungos pasiruošimas sankcijoms Baltarusijai dėl valdžios smurto prieš taikius šalies gyventojus ir rinkimų rezultatų klastojimo vyksta atsižvelgiant į dabartinį sankcijų režimą, galiojantį iki 2021 metų vasario 28 dienos, antradienį pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovė spaudai Nabila Massrali.

„Mes veiksime pagal dabar galiojančias sankcijas. Europos užsienio politikos tarnyba paruoš papildomą sąrašą (asmenų), kuris bus pateiktas aptarti ES valstybėms narėms ir galimai patvirtinti Europos Sąjungos Taryboje. Šios sankcijos bus iš dabar galiojančių“, – spaudos konferencijoje sakė N. Massrali.

Pasak jos, ES jau pradėjo ruoštis sankcijoms, tačiau apie darbo pabaigą kalbėti dar anksti.

N. Massrali priminė, kad kalbama apie ginklų ir karinės įrangos embargą, siekiant, kad jie nebūtų panaudoti represijoms prieš Baltarusijos gyventojus, o taip pat – ankstesnes individualias sankcijas, numatant bankų sąskaitų įšaldymą ir draudimą įvažiuoti į ES asmenims, kurie laikomi susijusiais su dviejų opozicijos politikų, vieno verslininko ir vieno žurnalisto dingimu 1999 ir 2000 metais. Šios baudžiamosios priemonės paskutinį kartą buvo pratęstos metams 2020 metų vasarį.

Paruošiamuoju etapu yra užsienio reikalų ministrų pasitarime pateiktas pasiūlymas dėl ES tarpininkavimo pagalbos Baltarusijai, siekiant pradėti dialogą dėl kilusios krizės užbaigimo šalyje.

Estija paskelbė nepripažįstanti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų

Estija nepripažįsta prezidento rinkimų Baltarusijoje rezultatų. Rugpjūčio 9 dieną vykę rinkimai, anot vyriausybės Taline, nebuvo nei laisvi, nei demokratiški.

„Estija mano, kad Aliaksandras Lukašenka dėl rinkimų rezultatų klastojimo neteko savo mandato“, – sakoma antradienį paskelbtame pareiškime. Estijos vyriausybė esą remia baltarusių tautos permainų siekį ir mano, kad svarbu surengti naujus laisvus ir demokratiškus rinkimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (776)