Tai buvo pirmas JAV laivas, nuskandintas per kamikadzės ataką. Kaip pranešė trečiadienį Japonijos televizijos kanalas NHK, jis yra daugiau kaip 4,7 tūkstančio metrų gylyje.

Dugne gulintis lėktuvnešis buvo ištirtas ir nufilmuotas naudojant bepilotį povandeninį laivą. Šį vaizdo įrašą paskelbė laivą suradusi ieškotojų komanda, kuri buvo suburta ir aktyviai veikia dabar jau velionio korporacijos „Microsoft“ įkūrėjo Paulo Alleno lėšomis.

Jo tėvas buvo Amerikos karo jūrininkas, dalyvavo kare su Japonija. Pagerbdamas jo atminimą, P. Allenas skyrė solidžias sumas jau daug metų trunkančioms visų šalių laivų, nuskandintų Ramiojo vandenyno zonoje Antrojo pasaulinio karo metais, paieškoms.

Ant aptikto lėktuvnešio korpuso išliko maskuojamųjų dažų pėdsakų, įvairių užrašų. Šis 7,8 tūkstančio tonų vandentalpos laivas buvo nuskandintas per leitenanto Yukio Sekio vadovaujamo specialaus lakūnų mirtininkų būrio pirmąją operaciją.

Bombų prikrautas jo naikintuvas „Mitsubishi Zero“ įsirėžė į lėktuvnešio denį, sukeldamas galingą sprogimą. Laivas nuskendo, žuvo 143 jo įgulos nariai.

Šis skrydis laikomas pirmąja sėkminga kamikadzių ataka. Vėliau Japonijos karinė vadovybė jas ėmė rengti vis aktyviau. Iš viso per tokias operacijas žuvo maždaug 4 tūkstančiai japonų mirtininkų. Istorikų nuomone, dauguma tokių atakų buvo mažai efektyvios.

P. Alleno lėšomis veikianti grupė jau aptiko nemažai nuskendusių laivų. Ji ką tik pranešė radusi beveik 5,5 tūkstančio metrų gylyje, kaip spėjama, japonų lėktuvnešio, nuskandinto per mūšį prie Midvėjaus atolo 1942 metais, nuolaužų.