Motinos Sonios Gandhi akivaizdoje jam buvo įteiktas išrinkimo liudijimas ir jis tapo šeštuoju Nehru ir Gandhi dinastijos nariu Kongreso prezidento poste .

Kongresas 47 metų R. Gandhi savo naujuoju lyderiu paskelbė pirmadienį. Postą jis perėmė iš 71 metų motinos Sonios, kuri partijai vadovavo beveik du dešimtmečius.

Rahulas, kurio tėvas, senelė ir prosenelis dirbo Indijos premjero poste, nuo 2013 metų partijoje buvo savo motinos pavaduotojas ir vadovavo praėjusių visuotinių rinkimų kampanijai.

Rahulas buvo griežtai kritikuojamas dėl blankios 2014 metų rinkimų kampanijos, po kurios Kongreso partija pasirodė itin prastai ir prarado valdžią, o jo vietą užėmė dabartinio premjero Narendros Modi partija „Bharatiya Janata“ (BJP).

Po pralaimėjimo nacionaliniuose rinkimuose Kongresas dar pralaimėjo premjero partijai daugelyje šalies valstijų, tad R. Gandhi sulaukė dar daugiau kritikos.

Rahulas ilgą laiką buvo laikomas pašaukimo neturinčiu lyderiu, kuriam trūksta charizmos atgaivinti gęstančią politinę dinastiją. Vis dėlto partijos šalininkai sakė, kad pastaraisiais metais Rahulas pademonstravo didesnį politinį sumanumą.

Sonia Gandhi darė didžiulę įtaką Kongreso administracijoms, nors jokio oficialaus posto vyriausybėse neturėjo. Į Indijos politikos katilą ji buvo įmesta 1998 metais, kai sutiko perimti vadovavimą partijai po jos vyro Rajivo Gandhi nužudymo.

Nuo 2011 metų, kai ji nuvyko į JAV operuotis, Indijoje buvo intensyviai spėliojama dėl jos sveikatos.