„Mūsų nuomone, labai keista, kai žmogus, kuris valdo valstybę, leidžia sau bėgioti su labai keistais drabužiais ir labai keistu ginklu Minsko centre. Norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad kompetentingos institucijos turėtų patikrinti kovinio ginklo perdavimo nepilnamečiui faktą ir į jį reaguoti“, - sakė aktyvistė.

M. Kolesnikava apkaltino A. Lukašenką „žvanginimu ginklais“ ir pažymėjo, kad žmogus, už kurį per rinkimus balsavo dauguma, taip nesielgtų.

Advokatas Antonas Gašinskis portalui tut.by sakė, kad Baltarusijoje nepilnamečiams nešiotis ginklus yra neteisėta.

18 metų sulaukusiems asmenims reikalingas atitinkamas leidimas, kurį išduoda tik Vidaus reikalų ministerija.

Advokatas atkreipė dėmesį į tai, kad pagal Baltarusijos įstatymus už neteisėtą ginklų naudojimą numatyta baudžiamoji atsakomybė.

A. Lukašenka sekmadienį buvo nufilmuotas skraidantis sraigtasparniu ginkluotas automatu, Minske vykstant didžiulei opozicijos šalininkų demonstracijai, reikalaujančiai, kad prezidentas atsistatydintų po ginčijamų rinkimų.

Su prezidentūros spaudos tarnyba susijusiu platformos „Telegram“ kanalu „Pul pervogo“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip A. Lukašenka išlipa iš sraigtasparnio, nusileidusio prezidento rezidencijos – Nepriklausomybės rūmų – komplekse. Prezidentas vilkėjo juodą neperšaunamą liemenę, juodus drabužius, o rankoje laikė automatą be šovinių dėtuvės.

Kitame vaizdo įraše iš Nepriklausomybės rūmų matyti, kaip A. Lukašenka eina link rezidencijos nešdamasis automatą ir šalimais esančių žmonių klausia: „Ten nieko neliko, taip?“

Valstybinės naujienų agentūros BelTA paskelbtame vaizdo įraše A. Lukašenka matomas virš Minsko skrendančiame sraigtasparnyje. Jis paprašo pilotus priskristi prie Nepriklausomybės rūmų. Išgirdęs klausimą „Kur jie?“, turint galvoje protestuotojus, prezidentas atsakė: „Pabėgo. Jie sužinojo, kad atsakas bus karštas.“

„Išsibėgiojo kaip žiurkės“, – pridūrė jis.

Kartu su A. Lukašenka skrido jo 15-metis sūnus Mikalajus, taip pat vilkėjęs karinę aprangą ir ginkluotas automatu.

Sekmadienį Minske vyksta didžiulė protesto akcija, kurioje dalyvauja tūkstančiai žmonių. Dalis protestuotojų priartėjo prie Nepriklausomybės rūmų ir sustojo už kelių dešimčių metrų nuo milicijos įrengtos užtvaros. Kiek vėliau dalis protestuotojų nuo rūmų atsitraukė.

A. Lukašenka padėkojo jo rezidenciją saugantiems pareigūnams ir pažadėjo „išsiaiškinti“ su protestuotojais.

„Ačiū, vaikinai, jūs – gražuoliai. Mes su jais išsiaiškinsim“, – pareiškė jis, matoma „Pul pervogo“ kanalu paskelbtame vaizdo įraše..

Sargybiniai prezidentą sutiko plojimais.

A. Lukašenkai priėjus padėkoti jo rezidenciją saugantiems jėgos struktūrų pareigūnams, šie pareiškė, kad toliau palaikys prezidentą.

„Mes su jumis iki galo“, – sakė jie.

Prezidento atstovė Natalia Eismant pareiškė, kad A. Lukašenka nesiruošė bėgti iš savo rezidencijos, kurioje jis yra su savo vaikais.

„Kaip prezidentas ir žadėjo, jis niekur nepabėgo, kad ir kaip tai mėgintų vaizduoti atskiri tinklaraštininkai ir „Telegram“ kanalai. Jo vaikai taip pat buvo su juo“, – sakė N. Eismant.

Ji patvirtino, kad kartu su prezidentu Nepriklausomybės rūmuose yra jo jaunesnis sūnus Nikolajus.

„Šiomis minutėmis prezidentas irgi dirba Nepriklausomybės rūmuose“, – sakė atstovė.

Anksčiau N. Eismant sakė, kad A. Lukašenka „visą dieną“ dirbo Nepriklausomybės rūmų operatyvinių pasitarimų centre ir „kontroliavo padėtį“.

A. Lukašenkos sūnus Nikolajus ne pirmą kartą rodosi su tėvu viešumoje prasidėjus dideliems protestams šalyje. Kiek anksčiau jis su tėvu pasirodė scenoje valdžią palaikančio mitingo metu.

Švelniai tiesiog Kolia vadinamas jaunuolis pirmą kartą viešumoje parodytas dar 2008 metais, o vėliau vis dažniau rodydavosi kartu su tėvu ypatingomis progomis. Jau tada jis vadintas „režimo princu“ ir savo tėvo įpėdiniu, nors niekada nerodė jokių politinių ambicijų. Tačiau pastarosiomis dienomis Kolios vaidmuo – kiek kitoks. Tai – jau nebe tas berniukas nekaltu veidu, o išvaizdus paauglys, aktyvus ir sportiškas, mokantis kelias užsienio kalbas, tarp jų – ir kinų, visada pasitempęs ir dabar beveik visur lydintis savo tėvą.

Neatsitiktinai pastarosiomis savaitėmis Rusijos ir netgi Baltarusijos socialinių tinklų vartotojos jau ėmė varvinti seilę dėl režimo princo. Kartais jis atrodo kaip apsaugininkas, atidžiai sekantis aplinkinių veiksmus, kartais – kaip tradicinis diktatorių įpėdinis, neatsitiktinai šmėžuojantis šalia tėvo. Vis dėlto tikimybė, kad šis nesantuokinis paauglys gali paveldėti A. Lukašenkos postą, ypač dabar nebevertinama rimtai.