Kijevas pareiškė, kad šiai kompanijai „nė velnio nerūpi“ Ukrainos žmonių skausmas.

Rusijos parlamentarai trečiadienį paskelbė, kad „Apple“ patenkino Rusijos reikalavimą savo žemėlapiuose ir orų programėlėse Krymą įvardyti kaip Rusijos teritoriją.

„Leiskite man paaiškinti jūsų terminais, @Apple“, – reaguodamas į naujienas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos užsienio reikalų ministras Vadymas Prystaika.

„Įsivaizduokite, jog skundžiatės, kad jūsų dizainą ir idėjas, ne vienų metų darbą ir jūsų širdies dalelę pavogė jūsų didžiausias priešas, o tada kažkokiam neišmanėliui nė velnio nerūpi jūsų skausmas. Štai koks jausmas, kai vadinate Krymą [Rusijos] žeme“, – rašė jis.

„@Apple, prašom, prašom laikytis aukštųjų technologijų ir pramogų. Pasaulio politika nėra jūsų stiprybė“, – pridūrė ministras.

Ukrainos ambasada Jungtinėse Valstijose tviteryje ketvirtadienį parašė: „Manome, kad ukrainiečiai šią Padėkos dieną „Apple“ už nieką nedėkoja!“

Trečiadienį Krymo pusiasalis ir jo didžiausi miestai Sevastopolis ir Simferopolis „Apple“ žemėlapiuose ir orų prognozių programėlėje, jeigu jie yra atidaromi Rusijoje, yra žymimi kaip priklausantys Rusijai.

Maskva spaudė užsienio kompanijas pripažinti šį Juodosios jūros pusiasalį integralia Rusijos teritorijos dalimi.

Raginimai boikotuoti „Apple“

Kai kurie ukrainiečiai paragino boikotuoti „Apple“ įrenginius.

„Atsineškime savo įrenginius į aikštę, sumeskime juos į krūvą ir sudeginkime“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Ihoris Kravčiukas iš Charkivo miesto.

Kitas feisbuko vartotojas, Jevhenas Petrovas iš Žytomyro, parašė: „Boikotuokime „Apple“ ir remkime „Android“ – įrenginių kūrėją, kuris nenusileidžia Kremliui!“

Kita technologijų milžinė – „Google“ – savo žemėlapiuose nevaizduoja Krymo kaip priklausančio Rusijai arba Ukrainai.

Tačiau juose Krymo vietovardžiai yra surašyti rusiškai, o ne ukrainietiškai, be to, yra nubrėžta faktinė siena, skirianti Krymą nuo likusios Ukrainos dalies.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tviteryje parašė: „Raginame „Apple“ atšaukti šį neapdairų požiūrį, nes Kryme status quo nepasikeitė: jis tebėra okupuotas Rusijos.“

Tuo metu rusų įstatymų leidėjai sveikino „Apple“ sprendimą.

Krymui Rusijos parlamente atstovaujantis Michailas Šeremetas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad „Apple“ nenori prarasti itin pelningos ir perspektyvios Rusijos rinkos“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas „turėtų pasekti „Apple“ pavyzdžiu ir priimti vienintelį teisingą ir teisėtą sprendimą pripažinti Krymo kaip Rusijos [teritorijos] statusą“, tvirtino Krymo parlamento narys Aleksejus Černiakas.

Rusija aneksavo Krymą 2014 metų kovą po prieštaringai vertinamo referendumo, įvedusi į pusiasalį savo specialiąsias pajėgas, kad perimtų pagrindines institucijas ir kariuomenės bazes.

Šis žingsnis buvo atliktas Kijeve įvykus provakarietiškai Maidano revoliucijai, kai per gatvės protestus buvo nuverstas ir iš šalies pabėgo tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Ukraina laiko Krymą okupuota savo teritorija, o Europos Sąjungos valstybės ir JAV dėl jos aneksijos įvedė sankcijas Rusijai.

Rusija ir „Apple“ derėjosi kelis pastaruosius mėnesius, ir JAV technologijų milžinė iš pradžių bandė vaizduoti Krymą kaip neįvardytą teritoriją visiškai neminint Ukrainos.

Anksčiau šį mėnesį Rusija priėmė įstatymą, kuriuo reikalaujama, kad telefonai ir kompiuteriai šalyje būtų pardavinėjami su iš anksto įdiegta rusiška programine įranga, tačiau šis teisės aktas įsigalios tik kitų metų birželį.

„Apple“ grasino palikti Rusijos rinką dėl šio įstatymo, nes ji nepardavinėja savo telefonų su kitų bendrovių programine įranga.

Rusų ekspertai savo ruožtu perspėjo, kad dėl to gali tapti nebeįmanoma įsigyti „Apple“ produktų Rusijos parduotuvėse.

Tai gali reikšti „atsisveikinimą su „Iphone“ telefonais, perspėjo laikraštis „Komsomolskaja pravda“.