Šis neįprastas pokalbis įvyko, kai J.Gillard Leiboristų partija, kaip rodo apklausos, pagal populiarumą smarkiai atsilieka nuo kitų, artėjant rugsėjį vyksiantiems rinkimams. Asmeninių atakų prieš premjerę pastaruoju metu padažnėjo.

Dėl stačiokiško stiliaus žinomas radijo laidų vedėjas Howardas Sattleris uždavė nediskretišką klausimą apie J.Gillard partnerio lytinę orientaciją ketvirtadienio vakarą, paraginęs premjerę atsakyti į visuomenėje sklandančius įvairius gandus, mitus ir užuominas.

Jis pareiškė, kad T.Mathiesonas, kuris buvo J.Gillard partneris pastaruosius septynerius metus ir Australijoje yra pramintas "pirmuoju vaikinu", tikriausiai yra homoseksualus, nes yra pasirinkęs kirpėjo profesiją, nors šis darbas nebėra jo pragyvenimo šaltinis.

"Timas - gėjus. Tai sakau ne aš - toks yra mitas", - sakė H.Sattleris.

"Ką gi, tai absurdas", - atrėžė J.Gillard, kuris su T.Mathiesonu susipažino Melburne vienoje kirpykloje, prieš tapdama premjere.

"Taip, tačiau tai girdima - jis tikriausiai gėjus, (nes) yra kirpėjas", - neatlyžo H.Sattleris.

J.Gillard, kur yra pirmoji moteris, užėmusi Australijos premjero postą, apkaltino H.Sattlerį nepagrįstai klijuojant etiketę visiems kirpėjams vyrams.

"Visiems kirpėjams anapus, įskaitant vyrus, kurie klausosi - nemanau, kad gyvenime kas nors gali vertinti visą profesiją, kurioje apstu skirtingų žmonių, ir sakyti: "Na, mes kai ką žinome apie kiekvieną iš tų žmonių", - pažymėjo ji. - Juk tai absurdas, tiesa?"

Tačiau H.Sattleris, kuris yra Ferfakso radijo laidų vedėjas, tęsė ta pačia gaida. "Galit patvirtinti, kad jis nėra (gėjus)?" - paklausė jis.

"Ak, Howardai, nebūkit juokingas - aišku, kad ne", - replikavo premjerė.

Perto mieste įsikūrusio radijo vedėjas nesutiko palikti šią temą ir toliau kamantinėjo J.Gillard, kuri galiausiai paragino jį "sugrįžti į Žemę".

Vėliau šio radijo vadovybė paskelbė pranešimą, kuriame atsiprašė dėl to incidento ir nurodė, jog H.Sattleris buvo nušalintas nuo darbo, kol bus atliekamas vidinis tyrimas.

J.Gillard penktadienį atsisakė diskutuoti šia tema, tačiau pažymėjo esanti susirūpinusi, kad moterys ir merginos gali būti spaudžiamos vengti viešo gyvenimo, jeigu žiniasklaida pateikinės tokiu žeminančius klausimus.

J.Gillard kolegos puolė ginti premjerės, įskaitant buvusį vyriausybės vadovą ir jos varžovą Leiboristų partijoje Keviną Ruddą (Keviną Radą), kuris tuos klausimus vadino pasibaisėtinais.

"Sattleris turėtų nuleisti galvą, (apimtas) visiškos gėdos", - sakė jis.

Neištekėjusi J.Gillard neretai sulaukdavo komentarų apie jos lytį, drabužius ir privatų gyvenimą, o anksčiau šią savaitę per opozicijos surengtą lėšų rinkimo vakarienę tapo dar vienos žeminančios atakos taikiniu.

Tos vakarienės valgiaraštyje buvo įrašas: "Julios Gillard kepta Kentukio vištiena: mažos krūtinėlės ir milžiniškos šlaunelės didelėje raudonoje dėžėje."

Konservatyviosios opozicijos lyderis Tony Abbottas pasmerkė tą apibūdinimą. Tačiau raudonplaukė J.Gillard, kuri dėl pernai išsakytų komentarų apie mizoginiją pelnė pritarimą visame pasaulyje, sakė, kad ta ataka atskleidžia "elgesio tendenciją" T.Abbotto Liberalų partijoje.