R.Tillersonas, kuris yra pirmas aukščiausio rango JAV pareigūnas, apsilankęs Turkijoje po sausio, kai darbą pradėjo naujojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija, bando sumažinti įtampą tarp NATO sąjungininkių.

JAV diplomatijos vadovas daugiau nei dvi valandas kalbėjosi su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, prieš tai buvo susitikęs su ministru pirmininku Binali Yildirimu ir užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu.

Turkija paskelbė užbaigusi savo operaciją „Eufrato skydas“ šiaurinėje Sirijoje, tačiau nenurodė, ar ketina išvesti savo karius iš karo draskomos šalies.

Ankaros ir Vašingtono santykiai buvo gana įtempti dar prezidentaujant Barackui Obamai, ypač dėl JAV bendradarbiavimo su kurdų kovotojais, kovojančiais su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ Sirijoje.

Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Ankara laiko teroristine organizacija, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri nuo 1984 metų vykdo sukilimą Turkijoje.

Tuo metu Vašingtonas YPG vertina kaip geriausiai su IS džihadistais kovojančias pajėgas.

Turkija leidžia suprasti, kad nori dirbti su savo sąjungininkais, kad užimtų faktinę IS sostinę Raką, tačiau atmeta bet kokią galimybę vykdyti bendras operacijas su kurdų pajėgomis.

Kalbėdamas per televiziją NTV R.Tillersono vizito išvakarėse B.Yildrimas sakė, kad Jungtinės Valstijos dar neinformavo Turkijos, ar Ankara dalyvaus planuojamoje Rakos operacijoje.

„Iš įvykių eigos susidaro įspūdis, kad (D.Trumpo administracija) toliau eina buvusios administracijos keliu“, – sakė jis, kalbėdamas apie po B.Obamos tebetvyrančią įtampą dėl Sirijos kurdų kovotojų vaidmens kovoje su IS.

Šis klausimas bus pateiktas JAV valstybės sekretoriui be jokių išlygų ir Jungtinių Valstijų bus paprašyta paaiškinti savo poziciją“, – pridūrė B.Yildrimas.

Vienas JAV valstybės departamento pareigūnas nurodė, jog R.Tillersonas ir B.Yildirimas susitikime „kalbėjo apie bendradarbiavimą mūsų saugumui ir ekonominiams ryšiams regione stiprinti“.

Turkijos vyriausybė pranešė, kad buvo kalbama apie Siriją, pastangas išvaduoti Siriją ir Iraką nuo IS.

Pasak šaltinių prezidentūroje, R.T.Erdoganas svečiui pabrėžė, kad labai svarbu kovai su terorizmu naudoti „teisingus ir teisėtus veikėjus“.

Tuo metu, anot Stambulo ekonomikos ir užsienio politikos studijų centro analitiko Sinano Ulgeno, Ankara paskelbė baigianti savo operacijas Sirijoje prieš R.Tillersono vizitą, kad būtų išvengta kalbų, jog toks sprendimas neva buvo priimtas dėl JAV spaudimo.

„Turkijos kariai nesitraukia. Bet tai irgi reiškia, kad Turkijos kariuomenė greičiausiai nedalyvaus būsimose operacijose, išskyrus dabartinės „Eufrato skydo“ teritorijos ginimą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP, komentuodamas Turkijos pranešimą.

„Tai taip pat reiškia, kad Turkija nedalyvaus Rakos operacijoje“, kuri, pasak eksperto, greičiausiai bus vykdoma kartu su kurdų kovotojais.

Banko vadovo areštas

Įtampą su B.Obamos administracija kėlė ir jos nenoras išduoti JAV gyvenantį musulmonų pamokslininką Fethullah Guleną.

Premjero biuras nurodė, kad B. Yildirimas ir R.Tillersonas aptarė kitus žingsnius, kuriuos reikėtų žengti siekiant F.Guleno sugrąžinimo į Turkiją.

Turkijos vyriausybė kaltina JAV gyvenantį F.Guleną pernai suorganizavus nepavykusį perversmą prieš R.T.Erdoganą. G.Gulenas šiuos kaltinimus neigia, o Ankara jau ne kartą prašė jo ekstradicijos.

Turkija tikisi, kad prie JAV vairo stojus D.Trumpui dvišaliai ryšiai pagerės, tačiau kol kas jokių pastebimų pokyčių nesimato.

Padėties prieš amerikiečio vizitą nesušvelnino ir tai, kad trečiadienį JAV buvo sulaikytas vieno Turkijos valstybinio banko vadovas.

„Halkbank“ vadovas Mehmetas Hakanas Atilla yra kaltinamas padėjęs Irano vyriausybei ir kitoms Irano institucijoms nelegaliomis operacijomis perversti milijonus dolerių per JAV bankus.

Teisingumo ministras Bekiras Bozdagas interviu televizijai „A Haber“ pareiškė, kad M.H.Atillos suėmimas JAV buvo „grynai politinė operacija“.