„Mes dar neužvertėme Europos Sąjungos knygos, – kalbėjo R. T. Erdoganas tarptautinėje konferencijoje Stambule. – Bet niekam nederėtų pamiršti, kad Turkija turi daug kitų alternatyvų“.

Praėjusią savaitę Europos Parlamentas pritarė siūlymui įšaldyti derybas su Turkija dėl jos narystės ES. Dėl šio žingsnio supykęs R. T. Erdoganas pagrasino atverti Turkijos sienas nelegaliems migrantams.

Kovo 18 dieną Ankara ir Briuselis pasirašė susitarimą, kuriuo siekta pažaboti į Europą plūstančių migrantų srautus. Šios pastangos nenuėjo veltui: per Egėjo jūrą į Graikiją atplaukiančių žmonių iš karo krečiamos Sirijos ir kitų šalių smarkiai sumažėjo.

R. T. Erdoganas sakė, kad toks teisiškai neįpareigojantis Europos Parlamento balsavimas „nuliūdino“ Turkiją, ir pridūrė, jog šiuo metu Ankara nėra „pozityviai nusiteikusi“ dėl narystės derybų.

Jeigu kelias į ES bus užkirstas, „mes toliau judėsime savo keliu, pasirinkdami vieną iš galimų alternatyvų“, sakė R. T. Erdoganas.

„Aš nemanau, kad čia dera apie tai kalbėti, bet mes, žinoma, tęsiame derybas dėl tų alternatyvų“, – kalbėjo prezidentas, konkrečiai jų neįvardindamas.

Anksčiau šį mėnesį R. T. Erdoganas užsiminė, kad Turkija galėtų prisijungti prie Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO), kuriai priklauso Kinija, Rusija ir keturios Vidurio Azijos valstybės – Kazachstanas, Kirgizija, Turkmėnija ir Tadžikija.

Tačiau ministras pirmininkas Binali Yildirimas praėjusią savaitę viename interviu televizijai pabrėžė, kad ŠBO nėra alternatyva Turkijos narystei ES.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)