Kalbėdamas Policijos akademijos diplomų teikimo ceremonijoje Ankaroje ketvirtadienį, R. T. Erdoganas paragino Irako kurdų administracijos lyderį Masoudą Barzani pasitenkinti regiono dabartiniu dalinės autonomijos statusu, džiaugtis už naftą gaunamomis pajamomis ir nesileisti į „nuotykį, kuris pasmerktas baigtis nusivylimu“.

„Raminkitės! Jūs stovite prie vairo šiaurės Irake, turite pinigų, turtų – visko. Jūs turite naftos“, – sakė jis.

Turkija palaiko glaudžius ryšius su Irako kurdų regionu, tačiau kategoriškai pasisako prieš jo nepriklausomybės siekį ir net grasina imtis karinių arba ekonominių priemonių prieš šį priėjimo prie jūros neturintį regioną.

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas ketvirtadienį, kalbėdamas telefonu su Irako ministru pirmininku Haider al-Abadi pareiškė, kad nepabijos imtis veiksmų, jeigu Turkijos saugumui iškils pavojus. Tačiau pridūrė, kad tai „nebus mūsų pirmas pasirinkimas“.

B.Yildirimas pakartojo, kad Turkija su centrine Bagdado vyriausybe aptars klausimus, susijusius su sienų perėjomis, oro erdve ir ekonominiais santykiais, daugiau nebepripažindama Kurdistano valdžios.