Turkijoje galioja straipsnis dėl prezidento įžeidimo, pagal kurį prezidentą įžeidęs žmogus gali būti nubaustas pinigine bausme arba įkalinimu iki ketverių metų.

Kai kurių opozicijos aktyvistų nuomone, šiuo straipsniu naudojamasi kovojant su R. T. Erdogano kritikais.

Nuo 2014 metų, kai R. T. Erdoganas nugalėjo per pirmuosius šalies tiesioginius prezidento rinkimus, 1845 asmenys buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl kaltinimų „įžeidus“ valstybės vadovą. Apie tai šių metų kovą pareiškė šalies teisingumo ministras Bekiras Bozdagas (Bekiras Bozdahas). Teisingumo ministerijos vadovas palaikė tyrėjų, iškėlusių bylą dėl prezidento įžeidimo, veiksmus.

Prieš dvi savaites Turkijos teismas nubaudė didžiausios opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderį Kemalį Kilicdaroglu (Kemalis Kiličdarohlu) 50 tūkst. lirų ( apie 17 tūkst. dolerių) bauda už R.T. Erdogano įžeidimą. Per susitikimą su savo bendražygiais K. Kilicdaroglu pavadino prezidentą diktatoriumi.

Šių metų gegužę Turkijos teismas vienerių metų ir dviejų su puse mėnesių lygtinę kalėjimo bausmę skyrė buvusiai šalies grožio karalienei Mervei Bujuksarač (Buyuksarac) už prezidento įžeidimą eilėraščiu. Anot žiniasklaidos, moteris eilėraštį paskelbė „Instagram“ tinkle. Eilėraštyje „Ustanin Siiri“ („Šeimininko eilėraštis“), kurį manekenė paskelbė R.T.Erdoganui dirbant ministru pirmininku, šiek tiek pakeitus nacionalinio himno žodžius kritikuojamas Turkijos lyderis.

Po tokių įvykių kilo susirūpinimas dėl saviraiškos laisvės šalyje, o R. T. Erdoganas apkaltintas siekiu nutildyti spaudą, nevyriausybines organizacijas ir akademikus.