R. T. Erdoganas liepos 2 dieną pareiškė, kad Turkijoje gyvenantys Sirijos piliečiai galėtų ilgainiui gauti Turkijos pilietybę, „jeigu jos norėtų“, tačiau šis jo pareiškimas sulaukė opozicijos politikų ir socialinių tinklų vartotojų pasipiktinimo.

Remiantis vyriausybe, dabar Turkijoje gyvena daugiau nei 2,7 mln. pabėgėlių iš Sirijos, turinčių svečio statusą.

Pirmą kartą sugrįždamas prie pilietybės suteikimo pabėgėliams temos R. T. Erdoganas sakė, kad dvigubą pilietybę turintiems sirams nereikės sugrįžti į Siriją, kai konfliktas joje pasibaigs.

„Ar privaloma piliečiams, turintiems dvigubą pilietybę, sugrįžti į savo gimtąją šalį?“ – turkų žurnalistams NATO viršūnių susitikimo kuluaruose Varšuvoje sakė prezidentas, kurį cituoja dienraštis „Hurriyet“.

„Kai 1963 metais turkai važiavo į Vokietiją, niekas neklausė ar jie sugrįš į Turkiją, ar ne“, – sakė jis, kalbėdamas apie vadinamus turkų „gastarbaiterius“, kurie padėjo prikelti Vokietijos ekonomiką po Antrojo pasaulinio karo.

„Nėra reikalo jaudintis, ši šalis turi 79 milijonus žmonių, kurie gyvena 780 tūkst. kvadratinių kilometrų žemės plote“, – pridūrė prezidentas.

Vokietija savo dydžiu už mus yra per pusę mažesnė ir turi 85 mln. gyventojų, – sakė jis, šiek tiek padidindamas Vokietijos gyventojų skaičių. – Mes esame šalis, kuri gali lengvai įveikti (iššūkius)“.

Turi būti sprendimas

Prezidentas net pasiūlė, kad valstybinės apgyvendinimo agentūros statyti ir tušti stovintys būstai galėtų būti panaudoti Sirijos pabėgėlių apgyvendinimui.

„Dauguma tų sirų dirba nelegaliai, – sakė jis. – Mes sakome, kad turi būti sprendimas. Tarp tų žmonių yra gydytojų, inžinierių, teisininkų, sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų, mokytojų. Visi jie gali būti naudingi mūsų šaliai: jiems galima suteikti pilietybę“.

Šių metų sausį Turkija leido išduoti darbo leidimus pabėgėliams iš Sirijos, tačiau jie buvo išduoti tik 5 502 sirams, pranešė Turkijos žiniasklaida, remdamasi Darbo ministerijos surinkta statistika.