Čia jis šalies opoziciją išvadino „šakalais“ ir pateikė itin originalų siūlymą visus juos uždaryti Čečėnijos psichiatrijos ligoninėje, skelbia rferl.org.

„Duodu žodį netaupyti injekcijoms. Tais atvejais, kai bus skiriama viena dozė, mes tikrai nepagailėsime dvigubos“, – straipsnyje teigia R. Kadyrovas.

Visi puikiai žino – tokių straipsnių „Izvestia“ nespausdina be priežasties.

Yra net ne viena priežastis, kodėl R. Kadyrovą galima vadinti V. Putino režimo id. Jis įkūnija esminį jos instinktą – įgimtą agresiją bei pačius tamsiausius ir karščiausius troškimus.

Be to, A. Kadyrovas labai dažnai imasi ir pranašo vaidmens. Jeigu yra tuo abejojančių, jiems vertėtų prisiminti masinę akciją 2014 metų gruodžio 28 dieną Grozno futbolo stadione, kur susirinko apie 20 tūkst. ginkluotų ir uniformuotų savanorių. Būtent ten Čečėnijos lyderis viešai pažadėjo ginti V. Putiną nuo visų įmanomų oponentų – tiek nuo vietinių, tiek nuo tų iš užsienio.

Viename savotiškai pranašiškame pasisakyme socialiniame tinkle „Facebook“ Rusijos opozicijos veikėjas Borisas Nemcovas yra svarstęs, ką visa tai galėtų reikšti.

„Niekaip negaliu suvokti, ko tikisi V. Putinas matydamas, kaip į stadioną Grozne susirenka 20 tūkst. ginkluotų vyrų. R. Kadyrovas teigia, kad jo kovotojai yra pasirengę ginti Rusijos valdantįjį režimą ir vykdyti visus Kremliaus nurodymus. Aš tuo nuoširdžiai tikiu“, – rašė B. Nemcovas.

„Tai kur žygiuotų tie 20 tūkst. R. Kadyrovo kovotojų? Ką jie turėtų daryti? Kaip mes turėtumėme reaguoti ir elgtis? Kada jie atvyks į Maskvą?“ – savo paskyroje socialiniame tinkle rašė Rusijos opozicijos atstovas.

Ramzanas Kadyrovas

Puikiai žinote, kas nutiko po dviejų mėnesių – 2015 metų vasario 27 dieną. B. Nemcovas buvo nušautas į nugarą – visai šalia Kremliaus. Pagrindiniai įtariamieji, savaime suprantama, vadinamojo Septintojo bataliono, R. Kadyrovo kontroliuojamų saugumo pajėgų, nariai.

Faktas, kad naujausia įtartina R. Kadyrovo tirada nuskambėjo artėjant B. Nemcovo nužudymo metinėms, nepraslydo pro akis.

Norite dar šiek tiek šiurpių detalių? Kai kurie R. Kadyrovo žodžiai, kuriuos jis išsakė per 2014 metų gruodį vykusią akciją futbolo stadione, ir tie, kurie pasirodė „Izvestia“ straipsnyje, mįslingai panašūs.

„Norime visam pasauliui pareikšti, kad esame V. Putino kovos pėstininkai. Jeigu gausime nurodymą, įrodysime, kad taip ir yra“, – tada Grozne kalbėjo R. Kadyrovas.

Štai kas buvo rašoma šią savaitę pasirodžiusiame „Izvestia“ straipsnyje: „Kaip tikras patriotas, kaip V. Putino pėstininkas, niekada nesiterliosiu su mano šalies išdavikais ir žmogžudžiais“.

Aišku, R. Kadyrovas vardų nepateikia. Nepaisant to, jo bendražygis, Čečėnijos parlamento pirmininkas Magomedas Daudovas, savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“, prieš pat pasirodant straipsniui, ėmė tai ir padarė. M. Daudovas įvardijo Igorį Kaliapiną, vadovaujantį Kankinimų prevencijos komitetui, „Echo Moskvy“ radijo stoties vyriausiąjį redaktorių Aleksejų Venediktovą, žmogaus teisių aktyvistą Levą Ponomariovą ir opozicijos aktyvistą Ilją Jašiną.

Norėdamas dar geriau iliustruoti savo žodžius, jis paskelbė ir agresyvaus šuns, besigalynėjančio su pavadžiu, nuotrauką.

„Kas rašo tokius dalykus socialinėje žiniasklaidoje? Kodėl? Ar tai Čečėnijos valdžios iniciatyva ar tiesiog nurodymas iš Maskvos? Kas bus toliau? Ar bus dar aukų?“, – straipsnyje „Slon“ neseniai parašė Rusijos opozicijos žurnalistas Olegas Kašinas, pats 2010 metų lapkritį tapęs išpuolio auka.

Naftai nepaliaujamai pingant, rubliui smunkant į vis naujas žemumas ir gilėjant recesijai, Rusijos valdantysis režimas ne be pagrindo nuogąstauja dėl gresiančių pilietinių neramumų ir grėsmės jo valdymui. Panašu, kad, norėdamas išgąsdinti opoziciją, Kremlius išlaisvino savo id.

R. Kadyrovas pasišovė įrodyti, kad jis yra V. Putino pajėgų vadas, RBK sakė buvęs televizijos laidų vedėjas Nikolajus Svanidzė, šiuo metu priklausantis Kremliaus žmogaus teisių tarybai.

Savo ruožtu V. Putinas jaučiasi pamalonintas ir šypsodamasis stebi, kaip R. Kadyrovas baugina šalies opoziciją, tačiau smagiausia tai, kad jis „neturi nei noro, nei galimybių“ pakeisti jį prezidento poste.

Vienintelis klausimas, kaip toli, gindamas Kremlių, yra pasirengęs eiti R. Kadyrovas?

Ramzanas Kadyrovas, Magomedas Daudovas

Tarptautinės žmogaus teisių grupės ragina V. Putiną reaguoti į Čečėnijos lyderio grasinimus

Tarptautinės žmogaus teisių grupės paragino Rusijos prezidentą V. Putiną ir jo vyriausybę imtis veiksmų po Čečėnijos lyderio R. Kadyrovo ir jo artimo rato žmonių išsakytų „grasinimų“ ir „grėsmingų“ pasisakymų prieš žurnalistus ir aktyvistus, skelbia Laisvosios Europos radijas.

„Amnesty International“ ir Niujorke įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) išreiškė didžiulį susirūpinimą dėl viešų R. Kadyrovo ir aukšto rango Čečėnijos pareigūnų pasisakymų, juodinančių žinomus žurnalistus ir Kremliaus kritikus.

„Mūsų tyrimas rodo, kad grėsminga retorika prieš vyriausybės kritikus dažnai skatina smurtą ir prisideda prie žurnalistų savicenzūros“, – V. Putinui skirtame laiške sako CPJ vadovas Joelis Simonas.

„Amnesty international“ prieš kelias dienas taip pat išplatino pranešimą, kuriame ragina Rusijos valdžią reaguoti į menkai pridengtus Čečėnijos politinių lyderių grasinimus, skirtus žinomiems žmogaus teisių gynėjams, žiniasklaidos darbuotojams ir politiniams aktyvistams.

R. Kadyrovas ir jo sąjungininkai per pastarąsias 10 dienų liejo priešišką retoriką liberalių politikų, aktyvistų ir žurnalistų atžvilgiu. Jų taikiniais tapo nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas, žmogaus teisių gynėjas Levas Ponomariovas ir opozicijos aktyvistas Ilja Jašinas.

R. Kadyrovas valdo Čečėniją geležiniu kumščiu nuo 2007 metų. Sausio 15 dieną jis V. Putino priešininkus pavadino „tautos priešais“, kurie turi būtų persekiojami. Po kelių dienų viename Rusijos laikraštyje aktyvistus jis pavadino „šakalais“, kurie turi būti nubausti, siekiant „apsaugoti“ Rusiją.

Pastarąsias savaites R. Kadyrovo sąjungininkai socialiniuose tinkluose išplatino nemažai nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuos Kremliaus kritikai interpretuoja kaip grasinimus.

Rusijos parlamentaras iš Čečėnijos Adamas Delimchanovas „Instagram“ paskyroje šią savaitę paviešino vaizdo įrašą, kuriame jis ir dar vienas vyras šaukia: „Kadyrovas yra Rusijos uola – Alach Akbar“. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas netoli tilto, ant kurio pernai vasarį buvo nušautas Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas.

Maskvos centre nušautas B. Nemcovas

Dauguma R. Kadyrovo kritikų įtaria, kad jis yra susijęs su B. Nemcovo nužudymu. Savo ruožtu Čečėnijos lyderis neigia kaltinimus, o B. Nemcovo artimųjų ir bičiulių prašymai apklausti R. Kadyrovą virto nesėkme.

CPJ ir „Amnesty International“ pažymi, kad žurnalistė ir V. Putino kritikė Ana Politkovskaja ir Čečenijos žmogaus teisių aktyvistė Natalija Estemirova buvo nužudytos po to, kai sulaukė grasinimų.

„Raginame jus pasmerkti bandymą įbauginti žiniasklaidą ir prašome jūsų pasinaudoti savo kaip Rusijos Konstitucijos garanto statusu užtikrinant, kad valstybės pareigūnai gerbtų žurnalistų konstitucinę teisę kritikuoti vyriausybę ir valstybines įstaigas“, – V. Putinui skirtame laiške sako CPJ vadovas J. Simonas.

V. Putinas kol kas nepakomentavo R. Kadyrovo ir jo sąjungininkų išsakytų komentarų, tačiau jo atstovas Dmitrijus Peskovas prieš kelias dienas pareiškė, kad R. Kadyrovas laikraštyje „Izvestia“ išspausdintame straipsnyje kalbėjo tik apie „nesisteminės“ opozicijos veikėjus, kurie yra „už teisėtos politinės arenos ribų“. D. Peskovas tvirtino, esą būtina ramiai perskaityti tai, kas ten yra rašoma.

DELFI primena, kad penktadienį didelė protestuotojų minia Čečėnijos sostinėje Grozne išreiškė paramą Kremliaus remiamam Šiaurės Kaukazo respublikos lyderiui R. Kadyrovui.

Čečėnijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, esą penktadienį vykusiame mitinge dalyvavo apie milijoną žmonių, o dauguma jų laikė plakatus, giriančius Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir R. Kadyrovo vykdomą politiką. Kituose šmėžavo opozicijos aktyvistų ir Kremliaus kritikų vardai su užrašais „išdavikai“, „penktoji kolona“ ir „Rusijos gėda“.