R. Duterte tai pareiškė vėlų pirmadienio vakarą sakydamas kalbą verslininkams. Jis kalbėjo apie savo kovos su nelegaliais narkotikais kampaniją, per kurią nuo jo atėjimo į valdžią birželio 30-ąją policija ir nežinomi užpuolikai nužudė kelis tūkstančius žmonių.

Paminėjęs tai, kad policija žudo įtariamuosius per šį karą su nusikalstamumu, prezidentas prisipažino skatinęs panašų elgesį ir Davao, didelio miesto šalies pietuose, meru.

„Davao aš tai darydavau pats. Tik tam, kad parodyčiau vyrukams (policijai), kad jei aš galiu tai padaryti, kodėl jūs negalit?“ – sakė R. Duterte per savo kalbą prezidentūroje.

„Ir važinėdavau po Davao motociklu, didžiuliu motociklu, ir tiesiog patruliuodavau gatvėse, taip pat ieškodamas bėdos. Iš tikrųjų ieškodavau konfrontacijos, kad galėčiau žudyti“, – sakė jis.

R.Duterte taip pat atsikirto į žmogaus teisių grupių ir JAV prezidento Baracko Obamos kritiką dėl jo brutalios kovos su nusikalstamumu taktikos ir pažadėjo tęsti tai, ką pradėjęs.

„Jei jie sako, kad aš bijau sustabdyti (kampaniją) dėl žmogaus teisių ir vyrukų, taip pat ir B.Obamos: atsiprašau, aš to nedarysiu“, – sakė jis angliškai.

Žmogaus teisių grupės anksčiau kaltino R.Duterte sukūrus Davao savanorių žudikų būrius, susidorojusius su daugiau kaip 1 000 įtariamų nusikaltėlių.

Jis yra ir paneigęs, ir patvirtinęs savo dalyvavimą minėtuose būriuose.

Be to, jau būdamas prezidentu R.Duterte ragino paprastus filipiniečius ir saugumo pajėgas žudyti narkomanus ir narkotikų platintojus. Visgi jis yra sakęs, kad jis ir jo saugumo pajėgos įstatymų nelaužysią.

Spalį R.Duterte palygino save su Adolfu Hitleriu ir sakė būsiąs „laimingas galėdamas nužudyti“ tris milijonus narkomanų.

Vėliau jis atsiprašė dėl palyginimo su Hitleriu, tačiau pareiškė buvęs „kategoriškas“ dėl noro nužudyti kelis milijonus priklausomų nuo narkotikų žmonių.

Prezidentu tapus R.Duterte, policija nurodė nukovusi 2 086 žmones per kovos su narkotikais operacijas. Dar per 3 tūkst. kitų žuvo neaiškiomis aplinkybėmis, rodo oficialūs duomenys.

Dažnai kaukėti užpuolikai įsiveržia į varganus namus ir nužudo žmones, žinomus kaip narkotikų platintojai arba narkomanai. Žmogaus teisių grupės jau yra perspėjusios, kad policijai ir samdomiems žudikams veikiant visiškai nebaudžiamiems nebepaisoma įstatymo viršenybės.

R.Duterte savo ruožtu teigė, kad policija žudo tik savigynos tikslais, o kitas aukas nužudo gangsteriai.

Visgi jis taip pat yra sakęs, kad neleisiąs nė vienam policininkui sėsti į kalėjimą, jei būtų nustatyta jų kaltė vykdant jo karą su nusikalstamumu.