Spalio 18-ąją paskelbtame šmaikščiame, tačiau sarkazmo pilname vaizdo įraše A. Navalnas išreiškia „padėką“ Rusijos nacionalinės gvardijos vadui Viktorui Zolotovui ir siūlo jam susitikti televizijos debatų laidoje.

Tokį veiksmą paskatino ankstesnis V. Zolotovo poelgis: praėjusį mėnesį Rusijos nacionalinės gvardijos vadovas išplatino vaizdo įrašą, kuriame jis pasirodo su uniforma, kepure ir antpečiais, ir meta A. Navalnui iššūkį – kviečia jį į dvikovą, leidžia pasirinkti kovos būdą ir žada iš savo oponento padaryti „gerą, sultingą žlėgtainį“.

Tuo metu A. Navalnas buvo už grotų ir atliko bausmę, numatytą vienu iš kelių teismo nuosprendžių, kuriuos per pastaruosius metus jam teko išgirsti.

A. Navalnas baudžiamas už protestų, daugiausia nukreiptų prieš vyriausybės korupciją, organizavimą.

„Laba diena, generole Zolotovai. Deja, negalėjau iškart atsakyti į jūsų monologą, nes 50 parų sėdėjau areštinėje. Bet darau tai iškart vos sugrįžęs. Kaip sakoma: geriau vėliau nei niekada“, – pašiepdamas V. Zolotovo įrašo pradžią kalbėjo A. Navalnas.

„Tai juk tikras armijos generolas, gyvenantis už liaudies pinigus. Ir noriu pradėti nuo to, kad padėkočiau už šį kreipimąsi. Padarėte šį darbą geriau nei bet kuris opozicionierius. Įrodėte, kad pagrindinius postus Rusijos valdžioje užima nenormalūs, neadekvatūs žmonės. Ne tik vagys, ne tik tie, kurie dviejų žodžių suregzti negali, bet ir bepročiai“, – sakė opozicijos atstovas.

„Aš priimu jūsų kvietimą ir, kaip man buvo pasiūlyta, renkuosi vietą ir ginklus... Mūsų dvikova vyks nacionalinės televizijos eteryje debatų forma“, – vaizdo įraše pareiškė aršus Kremliaus kritikas A. Navalnas.

„Mūsų dvikova bus debatai, tiesiogiai transliuojami Pirmuoju, Antruoju ar bet kuriuo kitu valstybiniu televizijos kanalu“, – vaizdo įraše, kuriame pasirodo filmo „Žvaigždžių karai“ veikėjų, Peliuko Mikio ir kovos menų žvaigždės Bruce‘o Lee atvaizdai, sako A. Navalnas.

Jis paragino V. Zolotovą atsakyti per savaitę.

Nepaisant protarpiais humoristinio vaizdo įrašo pobūdžio, A. Navalnas išreiškia aštrią kritiką V. Zolotovui ir Vladimiro Putino administracijai.

Aleksejus Navalnas

Jis tvirtina, kad savo kvietimu į dvikovą V. Zolotovas įrodė, jog Rusijos valdžioje dirba „netinkami ir pamišę“ žmonės. A. Navalnas taip pat pabrėžė, kad V. Zolotovas ir V. Putinas Rusiją verčia „bananų respublika“.

A. Navalnas pademonstravo keletą prabangių valdų, esančių Maskvoje, aplink ją arba kituose Rusijos regionuose, vaizdų, tvirtindamas, kad juos įsigijo V. Zolotovas ir jo šeimos nariai už „vogtus pinigus“.

„Aš nekeičiu savo nuomonės apie jus. Manau, kad jūs – vagis. Manau, kad apiplėšinėjate ne tik valstybę, ne tik jos žmones, bet konkrečai ir savo kolegas iš Nacionalinės gvardijos“, – sakė A. Navalnas.

Rugsėjį paskelbtame vaizdo įraše V. Zolotovas A. Navalną ir kitus V. Putino kritikus pavadino „supuvusiais, surūdijusiais ir sutrūnijusiais žmonėmis“, kurie „neturi moralės ir savo šalies, neturi tėvynės“.

„Aš tiesiog kviečiu jus į dvikovą – į ringą, ant tatamio – kur tik norite“, – pareiškė V. Zolotovas.

Valstybiniai televizijos kanalai retai parodo A. Navalną, o kai opozicijos lyderis atsiranda jų eteryje, jo veiksmai vaizduojami neigiamai.

Todėl priimtas dvikovos iššūkis būtų galimybė sulaukti daugiau dėmesio.

A. Navalnas teigė, kad jei valstybinė televizija atsisakys transliuoti jo pasiūlytą programą, jis galėtų surengti debatus savo „YouTube“ kanale.

Kol kas gautas atsakas leidžia suprasti, kad debatai valstybinėje televizijoje vargiai įvyks.

Rusijos nacionalinė gvardija gedulo dėl šaudynių vienoje Maskvos aneksuoto Krymo profesinėje mokykloje dienomis neketina nagrinėti Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno vaizdo pranešimo, kuriame jis kviečia šių pajėgų vadovą Viktorą Zolotovą į debatus, ketvirtadienį pareiškė Gvardijos atstovas Valerijus Gribakinas.

„Rusijos gvardijos vadovybė nesusipažino ir nesiruošia susipažinti su šio pono kreipimusi. Dabar mums rūpi visiškai kitokios problemos, pirmiausia susijusios su saugumo Kerčės mokymo įstaigose užtikrinimu“, – į naujienų agentūros „Interfax“ prašymą pakomentuoti A. Navalno pranešimą atsakė jis.

„Manau, kad šiandien, kai visa šalis gedėdama nulenkė galvą, panašus pareiškimas yra tiesiog „šokiai ant kaulų“, – pabrėžė Gvardijos atstovas.

Pats V. Zolotovas penktadienį paskelbė, kad nėra pasirengęs dvikovai, į kurią pats pakvietė A. Navalną. Jis nesutinka su pasirinktu „ginklu“, kurį pagal dvikovos kodeksą ketvirtadienį nusprendė naudoti opozicionierius.

„Debatai? Aš jį kviečiau susirungti kitaip. Todėl su juo nesusitiksiu“, – V. Zolotovas pareiškė žurnalistams, kurie paklausė, kaip jis rengiasi atsakyti.

„Nuspręsime vėliau“, – nutarė V. Zolotovas.

Jis paaiškino, kad iškvietė A. Navalną į „sportines varžybas, ne daugiau“. „Mane kaltina, kad pakviečiau jį tam, jog primuščiau, nes išvadino mane korumpuotu. Tad po teismo sprendimo ir pamatysime, ar jis teisus. Tuomet prie šio klausimo ir grįšime“, – sakė V. Zolotovas, iš esmės atsisakydamas dalyvauti debatuose.